Rast izvoza u države Cefte

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz u 8 mj.jpg

Države članice Cefte su i dalje zaslužne za dobar izvozni rezultat. Promatrajući u apsolutnim iznosima, u prva četiri mjeseca ove godine u te se države izvezlo 6,4 milijarde kuna, što je 21,4 posto više nego u isto vrijeme lani, odnosno riječ je o milijardu i 127 milijuna kuna više. Uspoređujući tu brojku s rastom izvoza u EU, dobije se razlika od ‘samo’ 355 milijuna kuna u korist EU tržišta.

Preliminarni podaci za prvih pet mjeseci pokazuju da je izvoz ostao bez daha – rast je usporen  na 7,4 posto.  Izvezli smo robu vrijednu 45,8 milijardi kuna. Istovremeno smo uvezli robe za 78,7 milijardi, što je porast od 9,8 posto, pa je pokrivenost uvoza izvozom pala na 58,2 posto, što je zabrinjavajuće jer smo se lani u isto vrijeme ‘pokrivali’ 59,5 posto. Što se tiče detaljnijih podataka za prva četiri mjeseca ove godine, hrvatski su izvoznici preko granice prodali robe u ukupnoj vrijednosti 36 milijardi kuna, odnosno 4,86 milijarde eura.

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je u tom razdoblju izvoz porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Za razliku od prvog tromjesečja kada je uvoz iznosio 6,05 milijardi eura i bilježio rast prema jednoznamenkastoj stopi, u prva četiri mjeseca ta se stopa pretvorila u dvije znamenke.

Podaci DZS-a pokazuju kako je uvoz iznosio 8,33 milijarde eura, što je bio rast od 11,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Stoga je vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca iznosio 25,8 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom od siječnja do travnja 2019. bila je 58,3 posto, a samo u travnju uvoz je skočio za 18,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.
 
Analizirajući statistiku DZS-a, naravno, u izvozu prednjači prerađivačka industrija s 32,5 milijardi izvezenih kuna. No spomenuli bismo jednu zanimljivu djelatnost koja je skočila za 532 posto. Naravno, baza je vrlo mala, ali vrijedna je spomena. Naime, djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije u prva četiri mjeseca izvezle su nešto više od dva milijuna kuna. Promatrajući pak izvoznike prema sektorima, prvi na listi je sektor strojeva i prijevoznih sredstava s 8,98 milijardi izvezenih kuna. No, istodobno, taj je sektor i najveći uvoznik.

Robna razmjena s državama članicama Europske unije u prva četiri mjeseca rasla je stopom od 6,4 posto, a s druge strane stopa uvoza porasla je za 12,5 posto. Važno je napomenuti da su države članice Cefte i dalje zaslužne za dobar izvozni rezultat. Promatrajući u apsolutnim iznosima, u prva četiri mjeseca ove godine u te smo države izvezli 6,4 milijarde kuna, što je 21,4 posto više nego u isto vrijeme lani, odnosno riječ je o milijardu i 127 milijuna kuna više. Uspoređujući tu brojku s rastom izvoza u EU, dobijemo razliku od ‘samo’ 355 milijuna kuna u korist EU tržišta.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz