Prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla

Slika /slike/Vijesti za naslovnicu/shutterstock_110315702.jpg

Krčki pršut postao je prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod - Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, stoji u službenom listu Europske unije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

Krčki pršut postao je prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod - Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, stoji u službenom listu Europske unije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju  2010. godine, a nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Krčki pršut“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla su objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini: zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“, zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Neretvanska mandarina“, te zahtjev za registraciju oznake izvornosti  „Ogulinski kiseli kupus“. (Poslovni.hr)


Vijesti iz medija | Statistički podaci | Trgovinska politika EU