Proizvođačima Varaždinskog bučinog ulja tri zlata u Bruxellesu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/bučino ulje.jpg

Tri proizvođača Varaždinskog bučinog ulja - OPG-ovi Kolenko, Kurtek i Vidaček osvojili su zlatne medalje na 63. svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu, a župan Anđelko Stričak rekao je u utorak da bučino ulje iz Varaždinske županije 10-tak godina postiže izvrsne rezultate.

Tri proizvođača Varaždinskog bučinog ulja - OPG-ovi Kolenko, Kurtek i Vidaček osvojili su zlatne medalje na 63. svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu, a župan Anđelko Stričak rekao je u utorak da bučino ulje iz Varaždinske županije 10-tak godina postiže izvrsne rezultate.

Župan Anđelko Stričak rekao je na konferenciji za medije u Županijskoj palači da poljoprivredni proizvođači iz Varaždinske županije u svemu nastoje biti najbolji. Dodao je kako je bučino ulje iz županije unazad desetak godina postiglo izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima te podsjetio da su nagrađeni poljoprivredni proizvođači po drugi put na prestižnom natjecanju u Bruxellesu osvojili zlatne medalje.

„Baviti se poljoprivredom na području Varaždinske županije je stil života jer se radi o malim parcelama i na tim parcelama trebate proizvesti nešto što je najbolje i najkvalitetnije, a naši poljoprivredni proizvođači nastoje u tome čime se bave biti najbolji. Sve osvojene medalje govore o tome”, zaključio je Stričak.

Najavio je kako će idućeg ponedjeljka promovirati dvije poštanske marke vezane uz varaždinsko zelje i zagorskog purana, rekavši da Varaždinska županija poljoprivredu razvija kroz poticaje.

„Poljoprivredu razvijamo i promocijom, nastojimo poticati naše proizvođače da se natječu gdje god je to moguće jer s natjecanja dolaze sa zlatnim medaljama, a potičemo ih i edukacijom. Kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji, najbolja edukacija će se od jeseni odvijati u Arboretumu Opeka, odnosno u Centru kompetentnosti u poljoprivredi”, dodao je Stričak.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je da je Varaždin međunarodna prijestolnica bučinog ulja, koje je prije 16 godina zaštićeno pri Zavodu za intelektualno vlasništvo jamstvenim žigom.

”Prije 13 godina organizirali smo prvu hrvatsku izložbu ulja ovdje u Županiji, prije šest godina i prvu Međunarodnu izložbu ulja, a prije kojih godinu dana Europska je unija registrirala proizvod Varaždinsko bučino ulje oznakom zemljopisnog podrijetla”, podsjetio je pročelnik Vincek.

Zlatnom medaljom na natjecanju Monde Selection nagrađeni su OPG Kolenko iz Nedeljanca, OPG Kurtek iz Šemovca i OPG Vidaček iz Seljanca čiji je vlasnik Branko Vidaček istaknuo da je Varaždinsko bučino ulje sto posto čisto ulje, bez ikakvih dodataka.

„Proizvodnja nam je svake godine sve veća, imamo prodaju, kupci nam se javljaju iz svih krajeva Europe i zato smo i ponosni na to”, rekao je Vidaček.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz