Proizvodi koji uspijevaju prodrijeti izvan granica u uvjetima opće blokade zbog Covid-19

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_152704316_cr.jpg

Statistika izvoza farmaceutske industrije pokazuje kako je izvoz u prva četiri mjeseca bio smanjen. Kemijski proizvodi, zbog potražnje za svim vrstama dezinficijensa, bilježe blagi porast. Dramatičan rezultat je u izvozu odjeće, kao i pića, dok prehrambeni proizvodi bilježe blagi rast. Rast ima i izvoz papira i ambalaže, a blagi rast bilježi i proizvodnja duhanskih proizvoda.

Zanimljivo je u statističkoj evidenciji primijetiti i koji su proizvodi uspijevali prodrijeti do kupaca izvan granica u uvjetima opće blokade zbog Covid-19. Iako se percipiralo da farmaceutska industrija bilježi uspon u proizvodnji i prodaji, izvozne statistike pokazuju da je izvan granica prodaja u prva četiri mjeseca bila manja za više od 11 posto.

Zastoj u prodaji započeo je još u siječnju, a povezuje se prvenstveno uz nedostatak supstancije, kao i preorijentaciju na proizvodnju potrebnih lijekova kojih manjka na tržištu. U prva četiri mjeseca farmaceutska proizvodnja izvezla je tako nešto manje od 305 milijuna eura.

Istodobno je, pak, uvoz tih proizvoda porastao za gotovo 25 posto. S druge strane, kemijski proizvodi, zbog potražnje za svim vrstama dezinficijensa, bilježi blagi porast (izvezeno je 284 milijuna eura).

Proizvodi od drva, kao i namještaj u pravilu uvijek među prvima trpe udare ekonomske krize, pa se to može iščitati i iz izvozne statistike – u četiri mjeseca je izvezeno drva u vrijednosti 231 milijuna eura (9 posto manje), odnosno 76 milijuna eura (11 posto manje).

Posebno dramatičan rezultat je u izvozu odjeće, koja ima 35 posto lošiju prodaju, kao i piće, dok prehrambeni proizvodi bilježe čak blagi rast. Izvezeno ih je u vrijednosti 356 milijuna eura, za 1,7% više nego lani.

Osim prehrambenih proizvoda, rast ima i izvoz papira, odnosno ambalaže, čiji je skok visok čak 9 posto, odnosno u četiri mjeseca proizvodnja je realizirala gotovo 98 milijuna eura posla. Rastao je i izvoz WC papira čije je prodaja u koronakirizi naglo porasla. A dok BAT razmišlja o odlasku iz Hrvatske, proizvodnja duhanskih proizvoda bilježi blagi porast (0,4%).

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz