Produbljena neravnoteža u robnoj razmjeni EU-a sa SAD-om i Kinom

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_152704316_cr.jpg

EU u prvih je pet mjeseci ove godine povećala višak u robnoj razmjeni sa SAD-om a manjak u razmjeni s Kinom. Višak u razmjeni EU-a sa SAD-om tako je porastao na 62,1 milijardu eura, s 55,4 milijarde eura u istom razdoblju 2018., dok se trgovinski deficit EU-a s Kinom povećao na 76,7 milijardi eura, sa 69,2 milijarde eura.

Europska unija u prvih je pet mjeseci ove godine povećala višak u robnoj razmjeni sa Sjedinjenim Američkim Državama a manjak u razmjeni s Kinom, pokazale su u utorak nove procjene Eurostata, koje bi mogle dodatno pojačati napetosti u globalnoj trgovini.

Višak u razmjeni EU-a sa SAD-om u prvih je pet ovogodišnjih mjeseci tako porastao na 62,1 milijardu eura, s 55,4 milijarde eura u istom razdoblju 2018., pokazale su u utorak najnovije procjene statističkog ureda EU-a.

Trgovinski deficit EU-a s Kinom povećao se pak na 76,7 milijardi eura, sa 69,2 milijarde eura.

SAD su uvele Europskoj uniji carine, zaprijetivši i novim ograničenjima trgovine zbog stanja u trgovinskoj bilanci. Paralelno se i Washington i Bruxelles žale da Kina želi slobodnu trgovinu a ne poštuje njezina pravila, podsjeća Reuters.

Ukupan je manjak u robnoj razmjeni 28-članog EU-a sa svijetom u prvih pet ovogodišnjih mjeseci porastao na 14,2 milijarde eura, s 9,9 milijardi godinu dana ranije.

Glavni je razlog tomu uvoz energije, ponajprije iz Rusije i Norveške, pokazuju Eurostatove procjene.

Robni izvoz 19-člane eurozone u svibnju je porastao za 7,1 posto na godišnjoj razini, a robni uvoz za 4,2 posto, što je rezultiralo povećanjem trgovinskog viška u svibnju na 23 milijarde eura, sa 16,9 milijardi u istom razdoblju godinu dana ranije.

U prvih pet mjeseci višak u robnoj razmjeni eurozone s ostatkom svijeta povećan je 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 82,7 milijardi eura, pokazuju prve procjene Eurostata prema sezonski neprilagođenim podacima.

(Hina)

 



Pisane vijesti