Pregovarači u WTO-u proširili listu IT proizvoda na koje se ukidaju carine

Slika /slike/P-FAH-H2245776.jpg

Sudionici svjetskih trgovinskih pregovora usmjerenih ukidanju carina na proizvode informacijske tehnologije (IT) usuglasili su se proteklog vikenda oko proširenja liste proizvoda koji bi bili obuhvaćeni novim sporazumom.


Sudionici svjetskih trgovinskih pregovora usmjerenih ukidanju carina na proizvode informacijske tehnologije (IT) usuglasili su se proteklog vikenda oko proširenja liste proizvoda koji bi bili obuhvaćeni novim sporazumom. Ta lista obuhvaća proizvode poput poluvodiča, uređaja globalnog pozicioniranja (GPS), zvučnika i konzola za video igre.
 
Pregovarači su kazali da je 54 zemalja postiglo preliminarni dogovor o proširenju liste na 200-tinjak IT proizvoda na koje bi se ukinule carine. Riječ je o listi proizvoda čija godišnja trgovinska vrijednost doseže oko 1.000 milijardi dolara, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO). Predstavnici SAD-a, Kine, Japana i drugih zemalja sastali su se u Ženevi kako bi do petka finalizirali takozvani Sporazum o informacijskoj tehnologiji. Američki trgovinski predstavnik Michael Froman sporazum je nazvao "značajnim napretkom" u pregovorima, a glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo objavio je da imaju "osnovu za sporazum".
 
U Udruženju industrije poluvodiča procijenili su da će navedeni sporazum povećati globalni bruto domaći proizvod (BDP) za oko 190 milijardi dolara godišnje. Dodali su i da su pregovarači također izradili nacrt vremenskog okvira u kojem bi se postupno ukidale carine na proizvode čije se carine ne bi odmah svodile na nultu stopu.
 
(HINA)


Vijesti iz medija | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike