Predstavnici veleposlanstava u Karlovcu se upoznali s izvoznim mogućnostima

Slika /slike/Vijesti za naslovnicu/FAH-H6094880 Dip zbor Karlovac 9.6.2015.jpg

U Karlovcu su u utorak u sklopu vladinog Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. te vezano uz rad Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, boravili predstavnici dvadeset veleposlanstava, i to uglavnom gospodarski savjetnici, kako bi se pobliže upoznali s izvoznim mogućnostima Hrvatske, konkretno karlovačke industrije.
 

U Karlovcu su u sklopu vladinog Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. te vezano uz rad Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, boravili predstavnici dvadeset veleposlanstava, i to uglavnom gospodarski savjetnici, kako bi se pobliže upoznali s izvoznim mogućnostima Hrvatske, konkretno karlovačke industrije.

Emilija Vučinić Margeta iz Samostalnog sektora za gospodarsku bilateralu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rekla je da na tom planu surađuje devet ministarstava i Hrvatska gospodarska komora te su upriličili obilazak HS Produkta i više drugih tvrtki u županijskoj Poduzetničkoj zoni Logorište.

Kako je nakon obilaska tvrtki rekao ekonomski i trgovinski savjetnik u veleposlanstvu Kine u RH Liu Kai, u karlovačkoj je industriji veliki potencijal za suradnju s Kinom.

Napomenuo je kako u proteklih šest mjeseci intenzivno surađuju s Ministarstvom za poljoprivredu. Proizvodi hrvatske prehrambene industrije izvoze se na kinesko tržište. Podravka u Pekingu ima i svoje predstavništvo. "To je dobro i takvim putem trebaju ići i druge značajne tvrtke", rekao je. Dodao je kako je jučer počeo sajam u jednoj kineskoj provinciji gdje se predstavljaju proizvodne i mogućnosti suradnje Kine i šesnaest zemalja Jugoistočne Europe.

Antonio Garcia iz Trgovinskog ureda Veleposlanstva Belgije rekao je da je devet godina u Hrvatskoj i da uvijek u Karlovačkoj županiji vidi nešto novo, te da nije za usporediti stanje na početku do danas, unatoč šestogodišnjoj krizi u Hrvatskoj."Lokalno se gospodarstvo bitno mijenja na bolje, a rezultat ovog susreta su konkretne spoznaje o robi koja se može kupiti ili prodati na našim tržištima", rekao je Garcia.

Predstavnici veleposlanstava Kine, Indonezije, Japana, Rusije, Izraela, Čilea, Australije, svih skandinavskih zemalja, Srbije, BiH, Češke, Poljske, Bugarske, Albanije, Ukrajine, Francuske i Belgije razgledali su izvozne tvrtke Kontal, Tvornicu turbina Karlovac i HS Produkt, a ponajviše su interesa pokazali upravo za HS Produkt. Od osnutka 2000. pa do 2013. godine ta je tvrtka izvezla 2,5 milijuna komada pištolja, a do danas ukupno 3,5 milijuna, što govori o snažnom razvoju u posljednje vrijeme, rekli su gostima domaćini. HS Produkt je danas tvrtka sa 1750 zaposlenika koja 95 posto svojih proizvoda izvozi na američko tržište. Po ocjeni tamošnjeg stručnog udruženja i časopisa za oružje karlovački različiti modeli pištolji bili su četiri puta proglašeni pištoljem godine - 2003., 2006., 2009. i 2013. I dok su pištolji HS Produkta najprodavaniji pištolji na globalnom tržištu, jurišna automatska puška se razvila naknadno i to s bitnim inovacijskim rješenjima razvijenim u tvornici, ali i u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, rekao je Hrvoje Jakopčić, voditelj odjela "Puška" dodajući kako se ove godine očekuje izvoz 15.000 primjeraka te puške.

Gostima su osim gospodarskih sadržaja predstavljeni i turistički sadržaji uz rijeku Koranu, Vrbanićev perivoj i Foginovo kupalište.



(Hina)
 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz