Predstavljanje hrvatskih proizvoda na FOODEX-u - najvećem sajmu hrane i pića u Aziji

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/Foto-1.jpg

44. Međunarodni sajam hrane i pića – FOODEX održava se od 05. do 08. ožujka 2019. godine u Japanu. Kroz angažman i suradnju Veleposlanstva RH u Japanu, Opće uprave EK za poljoprivredu i ruralni razvoj te Delegacije EU-a u Tokiju, na EU paviljonu predstavljeno je dvadesetak hrvatskih proizvoda.

44. Međunarodni sajam hrane i pića – FOODEX održava se od 05. do 08. ožujka 2019. godine u Japanu. Radi se o najvećem sajmu hrane i pića u Aziji, na kojem je prisutno više od 3.300 izlagača te za koji se očekuje da će privući oko 85.000 posjetitelja.

U okviru sveobuhvatnih napora EK za promicanjem europskih prehrambenih proizvoda u Japanu tijekom 2019. godine, a uzimajući u obzir i činjenicu da je 01. veljače 2019. godine stupio na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana, ove je godine na FOODEX-u otvoren i EU paviljon na kojem su izloženi proizvodi iz svih država članica EU.

Tako je ovom prilikom, kroz angažman i suradnju Veleposlanstva RH u Japanu, Opće uprave EK za poljoprivredu i ruralni razvoj te Delegacije EU-a u Tokiju, na EU paviljonu predstavljeno dvadesetak hrvatskih proizvoda. Izložena su vina (Dingač, plavac mali, bogdanuša, graševina, merlot, malvazija i teran), pivo, maraschino liker, maslinovo ulje, konditorski proizvodi, džemovi i cvijet soli.

Na EU paviljonu su također zastupljeni neki od proizvoda hrvatske tvrtke Dupin - Adria, koja inače samostalno nastupa na sajmu sa sljedećim asortimanom proizvoda: vinima, maslinovim uljem, proizvodima od tartufa i konditorskim proizvodima.

EU paviljon su na prigodnoj svečanosti otvorili zamjenik ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana Hiromichi Matsushima, glavni ravnatelj u Upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Jerzy Plewa i veleposlanica EU u Japanu Patricia Flor uz nazočnost brojnih veleposlanika iz država članica EU-a, predstavnika medija i drugih gostiju.

U sklopu EU paviljona održane su razne kulinarske prezentacije (cooking show) za poslovne posjetitelje i medije. Prvog dana FOODEX-a, 05. ožujka 2019., održana je prezentacija hrvatske kuhinje.

(MVEP)

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz