Predsjednik Vlade RH u službenom posjetu Japanu

Slika /slike/Vijesti za naslovnicu/FAH-H6176660 MIlanović Japan.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u službenom posjetu Japanu, od 16. do 18. lipnja 2015. godine. Osim službenih i protokolarnih susreta s najvišim japanskim dužnosnicima i domaćinima (predsjednik Vlade Shinzo Abe i krunski princ Naruhito), premijer će sudjelovati na sastanku s investitorima i poslovnim liderima Japana zainteresiranima za unaprjeđenje suradnje s Hrvatskom.
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u službenom posjetu Japanu od 16. do 18. lipnja 2015. godine. Osim službenih i protokolarnih susreta s najvišim japanskim dužnosnicima i domaćinima (predsjednik Vlade Shinzo Abe i krunski princ Naruhito), premijer će sudjelovati na sastanku s investitorima i poslovnim liderima Japana zainteresiranima za unaprjeđenje suradnje s Hrvatskom. Predsjednika VRH neće pratiti gospodarska delegacija, no posjet će biti obilježen gospodarskim temama.  Susrest će se s čelnicima Keidanrena, Japanske gospodarske federacije te 30-ak gospodarstvenika.

Interes japanskog gospodarstva za Hrvatsku raste od pristupanja Europskoj uniji, uoči kojega ju je posjetila delegacija vodećih japanskih kompanija te iskazan interes za ulaganja u sektorima energetike i proizvodnje. Otada je najuspješniji prodor na hrvatsko tržište ostvario Japan Tobacco International, koji je u 2014.g. prihodovao 319 milijuna kuna, što je rekordan iznos od 2010., kada je tvrtka registrirana u Hrvatskoj. Predstavnici ove tvrtke bit će prisutni na susretu s hrvatskim premijerom, kao i čelni ljudi velikih multinacionalnih kompanija poput Mitsubishija, Toshibe, Mazde, Nissana, Hitachija te korporacije Itochu.

Interes za Hrvatsku pokazuju i avio-prijevoznici Japan Airlines i Ana Hoiding, vodeći proizvođač čelika Nippon Steel&Sumitomo Metal Corporation, kemijska industrija Sekisui, svjetski lider u proizvodnji karbonskih vlakana Torey, a iz energetskog sektora Chubu Electric Power te Marubeni Corporation (s potonjom HEP pregovara o strateškom partnerstvu na projektu termoelektrane Plomin C). Osim predstavnika tvrtki, o potencijalima za suradnju razgovarat će se i s čelnicima Udruženja japanskih farmaceutskih proizvođača te Udruženja proizvođača automobila. Od tvrtki koje već posluju u Hrvatskoj, premijer će razgovarati i s predstavnicima Shimazua, proizvođačima medicinskih i analitičkih uređaja te Yazakija, koji je u Zagrebu osnovao inžinjering centar.


(Vlada RH/Poslovni dnevnik)

Najave | Posjeti i trgovinske misije | Strana tržišta i prilike