Predsjednica u Haifi inaugurirala katamaran, potpisan sporazum Haife i Rijeke

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-izrael.jpg

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u Hafi inaugurirala katamaran izgrađen u Hrvatskoj, a tom je prilikom potpisan i sporazum o suradnji izraelske luke Haife i hrvatske Rijeke. Katamaran "Biser Kornata" izgrađen je u privatnom brodogradilištu na Korčuli, a u Izraelu sada nosi ime "Princeza karmelska".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u utorak, trećeg dana državnog posjeta Izraelu, u Hafi inaugurirala katamaran izgrađen u Hrvatskoj, a tom je prilikom potpisan i sporazum o suradnji izraelske luke Haife i hrvatske Rijeke. Katamaran "Biser Kornata" star sedam godina izgrađen je u privatnom brodogradilištu na Korčuli, a u Izraelu sada nosi ime "Princeza karmelska".

Sporazum o suradnji između dviju luka potpisali su privremeni predsjednik Uprave luke Rijeka Duško Grabovac i predsjednik Uprave Luke Haifa Mandi Zatzman.

Riječka luka, vjeruje hrvatska strana, mogla bi postati "sredozemna vrata" za ulazak izraelske robe i dobara za srednju Europu, a kako ističe Grabar-Kitarović, kada bi proširila svoje terminale, zaista bi mogla postati ulaz u Europsku uniju koja je najbliža točka kada se ide s Bliskog i Dalekog istoka. "S najkraćim tranzitnim vremenom, transport kroz luku Rijeka štedi vrijeme i energiju", istaknula je predsjednica i izrazila uvjerenje da će Rijeka uskoro postati glavna ulazna točka za izraelske proizvode u EU.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je kazao da je posao s katamaranom jedan od projekata koji nastaju u hrvatskim malim brodogradilištima i nastaju kao izvozni proizvod. Dodao je da se ne radi o onim brodovima koji su se u bližoj povijesti radili, kao primjerice  u Uljaniku ili "3. Maju", ali da "Hrvatska mora pronaći nišu za koju može naći tržište".

Potvrdio je da Hrvatska nije zadovoljna s trgovinskom razmjenom između dvije zemlje te je najavio dva skupa koji će se održati u Zagrebu i Tel Avivu. Krajem rujna u Zagrebu će se održati inovacijska konferencija, na kojoj će sudjelovati i poslovna udruženja iz Izraela, a slijedit će i skup u Tel Avivu.

Robna razmjena s Izraelom u 2018. godini iznosila je 53,3 milijuna eura što je pad od 18,8 posto u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 65,7 milijuna eura. Hrvatski izvoz je iznosio 28,5 milijuna eura (-44,5 posto) dok je uvoz iz Izraela iznosio 24,8 milijuna eura (+73,6 posto).

Hrvatsku je u 2018. godini posjetilo 68.238 izraelskih turista, što je povećanje od 13,5 posto u odnosu na 2017. godinu. Turisti iz Izraela ostvarili su 179.112 noćenja (18,4 posto više nego  2017.)

Izraelski zračni prijevoznik EL AL od 3. lipnja do 21. listopada leti na liniji Tel Aviv–Zagreb (redovna charter linija do četiri puta tjedno). Predsjednica je u razgovoru sa svojim domaćinima, predsjednikom Rivlinom, premijerom Netanyahuom kao i šefom diplomacije Israelom Katzom, isticala važnost uspostave redovite direktne linije Tel Aviv - Zagreb kao dodatnog poticaja za uspješno poslovanje tvrtki između dvije zemlje.

Imajući u vidu rastući broj izraelskih turista u Hrvatskoj, ali i snažan interes hrvatskih građana da posjete Svetu zemlju, uspostavljanje redovne zračne linije Zagreb–Tel Aviv snažno bi doprinijelo čvršćem povezivanju naših država, ljudi i tvrtki, smatra hrvatska strana.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz