Potrebno je stvoriti jedinstveni brend hrvatske IT industrije

Slika /slike 1/Registri i baze podataka.jpg

Hrvatski IT je otporan i razumije trendove. Potrebno je napraviti jedinstveni brend hrvatske IT industrije i tako nastupati na svjetskom tržištu.

Plamenko Barišić, potpredsjednik Udruženja za IT pri HGK je, otvarajući konferenciju Digital&Tech u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, naglasio kako je jedan od glavnih ciljeva definirati, opisati i izmjeriti hrvatsku IT industriju, drugi je da se hrvatskim tvrtkama otvore izvozna tržišta, treći da se ukidaju administrativne barijere, a četvrti je ubrzavanje procesa digitalizacije.

Potrebno je napraviti jedinstveni brend hrvatske IT industrije i tako nastupati na svjetskom tržištu, istaknuo je Barišić na konferenciji čiji je cilj sagledati isprepletenost IT industrije, društva i države te predstaviti iskustva drugih zemalja EU i načine kako se kroz digitalizaciju može povećati konkurentnost gospodarstva.

Naglasio je važnost integracije IT-a s drugim industrijama, zahvalio se Komori na razvoju izvoza i pozvao sve zainteresirane da se uključe u rad Udruženja. 

Predavanjem pod nazivom Pokazatelji IT industrije – nova metodologija za digitalno doba Boris Žitnik iz OmniaConsulta i Dalibor Subotičanec iz Tvornice istraživanja predstavili su rezultate analize hrvatske IT industrije od 2008. godine do danas, koje je provelo Udruženja za IT HGK.

Žitnik je pojasnio kako je prihod IT industrije iznosio oko 19 milijardi kuna u 2016. i kontinuirano raste već godinama. IT usluge i softverska poduzeća čine veliku većinu ključnih IT prihoda, dok je udio proizvodnje dosta malen. Gotovo 80 posto industrije nalazi se u Zagrebu od 15 milijardi kuna. Sektor zapošljava preko 25.000 ljudi, a izvoz čini 28 posto ukupnog prihoda.

Na panel raspravi o pokretačima IT industrije pod moderatorskom palicom Ivana Maglića iz Gartnera raspravljali su Goran Mrvoš iz tvrtke Infosit, Boris Žitnik i Plamenko Barišić.

Mrvoš je istaknuo da je turistička branša izvozno orijentirana pa tvrtke moraju pratiti globalne trendove u digitalizaciji kako bi bile konkurentne.

Maglić je naglasio da je hrvatski IT otporan i razumije trendove, a Žitnik istaknuo da razvoj sektora dosta ovisi o rastu gospodarstva jer ako je ekonomija generalno slaba, nema ni potražnje pa se poslovanje odvija puno teže.

(Privredni vjesnik)



Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike