Potencijali suradnje sa SAD-om u IT-u, zdravstvu, metalskoj i prehrambenoj industriji

Slika /slike 1/Gospodarstvo/HGK rh-sad.jpg

Posljednjih godina partnerstvo između Hrvatske i SAD-a osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica, kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je u 2022. bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

Najveći potencijali za suradnju Hrvatske i SAD-a u sektorima su IT-ja i visoke tehnologije, zdravstva te u metalskoj i prehrambenoj industriji, kazao je u četvrtak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na konferenciji Udruženja hrvatsko - američkih stručnjaka (ACAP) koja se prvi puta održava u Zagrebu.

Konferencija "Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level" okupila je predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata, navodi se u priopćenju HGK.
Posljednjih godina partnerstvo između Hrvatske i SAD-a osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica, kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kazao je Burilović napomenuvši da to nije kraj naporima koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji iskorak na američko tržište.

HGK će, kako je naveo, u sklopu svojih aktivnosti za potporu jačanju internacionalizacije u idućem razdoblju intenzivirati napore za ostvarenje punog potencijala tog ugovora koji donosi brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju dohotka i dobiti. To je izuzetno važno za hrvatske tvrtke, posebno one iz IT sektora, rekao je Burilović.

Kao sektore u kojima je najveći potencijal suradnje dviju zemalja izdvojio je IT i visoku tehnologiju, zdravstvo, metalsku i prehrambenu industriju. Naveo je i da se očekuje porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je ulaskom u eurozonu i schengen Hrvatska postala integralnim dijelom „zapadnog svijeta“.  Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je u 2022. bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

"Potencijali su bitno veći, pogotovo kada znamo da u SAD-u danas živi oko 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za ulazak na strana tržišta, a dobrobit od međusobne suradnje iseljene i domovinske Hrvatske može biti višestruka", naglasio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, kako se navodi u priopćenju HGK, naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Hrvatske, koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu, koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

Glavna tema konferencije bila je medicina i povezane zdravstvene usluge, o kojima su raspravljali vodeći stručnjaci iz SAD-a i Hrvatske. Predsjednica Zajednice zdravstvenog turizma HGK Ivana Kolar predstavila je hrvatske potencijale u sektoru zdravstvenog i wellbeing turizma te plan rada zajednice.

Kazala je kako se predviđa da će globalno tržište zdravstvenog turizma dosegnuti 350 milijardi dolara do 2030. uz stopu rasta od 11,6 posto. Iako je danas najveće tržište Azija-Pacifik, najbrže rastuće tržište je Europa, a očekuje se da će europsko tržište zdravstvenog turizma do 2030. dosegnuti 190 milijardi dolara.

Kolar je istaknula da Hrvatska zdravstvenim turizmom može produžiti sezonu, stoga su ključni ciljevi Zajednice otvaranje novih tržišta i kanala komunikacije, sudjelovanje u radu svjetskih stručnih udruga koje promoviraju zdravstveni turizam i poticanje razmjene znanja na globalnoj razini.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz