Poslovi Tehnike u Alžiru i Švedskoj

Slika /slike 1/Graditeljstvo/shutterstock_299732519_cr.jpg

Tehnika, jedna od vodećih tvrtki u hrvatskom sektoru visokogradnje i rijetkih preostalih koje nije ubila kriza, u poslovnoj je ekspanziji na domaćem, ali i stranom tržištu - samo u posljednjih nekoliko mjeseci ugovorili su radove u vrijednosti od 370 milijuna kuna.

Prošle su godine ušli i na tržište Švedske, gdje trenutačno imaju dva ugovorena objekta - školu od 13 tisuća četvornih metara te nadzemnu garažu na pet etaža od deset tisuća četvornih metara u Göteborgu. Budući da se poslovi ugovoreni sa švedskim investitorima uspješno odvijaju te da je prepoznata i prihvaćena kao stručan i pouzdan izvođač, Tehnika, koja je 1. studenoga prošle godine postala član Švedskog graditeljskog saveza, sada je pred potpisivanjem ugovora o gradnji 360 stanova u Göteborgu. Taj će se posao realizirati tijekom ove i iduće godine.
 
Na tržištu Alžira Tehnika već gradi vojnu bolnicu, što je posao vrijedan 47 milijuna eura. Na objektu je gotova konstrukcija i u fazi je izvedbe obrtničko-instalaterskih radova.
 
Kad je riječ o poslovima na domaćem tržištu, najveći su u ovom trenutku gradnja triju zgrada s ukupno 480 stanova prema modelu poticane stanogradnje u zagrebačkom naselju Podbrežje te gradnja nebodera WestGate u Splitu.
 
Buđenje građevinskog sektora, priča nam Sirovec, kao i nedostatak kvalitetnih nekretnina na tržištu, Tehniku su motivirali da u ovoj godini investira te u sklopu projekta Centar Zvonimir sagradi poslovno-stambeni objekt Z4 u vrijednosti od oko 55 milijuna kuna.
 
Tvrtka je tijekom 70 godina postojanja sagradila velik broj važnih objekata, poput, primjerice, Zagrebačkog velesajma, Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Veleposlanstva SAD-a...
 
Premda su se pojavila nova perspektivna područja za investicije i gradnju, Sirovec napominje da je ključni i najveći ograničavajući problem hrvatskoga graditeljstva veliki odljev kvalificirane radne snage iz zemlje, nedostatak tesara, zidara, armirača i keramičara. Stoga je, smatra, jedno od rješenja uvoz radne snage. Trebamo biti svjesni da Hrvatsku neće graditi Hrvati i da se treba okrenuti drugim tržištima - konstatira Sirovec.
 
(Jutarnji list)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz