Porast industrijskih narudžbi u Italiji otvara mogućnost rasta hrvatskog robnog izvoza

Slika /slike/strelice rasta/shutterstock_113477080_cr.jpg

Italija je najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, u kojega se usmjerava oko 14% ukupnoga godišnjeg robnog izvoza.

 
Italija je najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, u kojega se usmjerava oko 14% ukupnoga godišnjeg robnog izvoza.
 
S obzirom na to da su u strukturi izvoza u 2014. godini najveći udio činili plin, drvo i loživa ulja, odnosno sirovine za industriju, kretanja industrijske proizvodnje u Italiji te kretanje novih narudžbi u industriji mogu imati osjetan utjecaj na trendove u kretanju hrvatskoga robnog izvoza, priopćila je HGK. Budući da se talijanski robni uvoz značajnim dijelom sastoji i od primjerice strojeva i prijevoznih sredstava (oko 24 %) te kemikalija (oko 15 %), te da je Italija najznačajniji vanjskotrgovinski partner Hrvatske i u ovoj godini (prva četiri mjeseca), postoji realna mogućnost iskorištavanja potencijala i u tim navedenim grupama proizvoda, uz one koje su već dosad najzastupljenije, navodi se u priopćenju.
 
Uočljivo je da postoji veliki potencijal u robnoj razmjeni, gdje bi nastavak pozitivnog trenda rasta novih narudžbi u Italiji mogao povoljno utjecati na daljnji rast vrijednosti hrvatskog robnog izvoza u tu zemlju, posebice u plasmanu strojeva, prijevoznih sredstava te kemikalija, koji čine 39% talijanskog robnog uvoza.
 
(Limun.hr)


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz