Polovina robne razmjene EU-a odvija se pomorskim prijevozom

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_172537049_cr.jpg

U 2015. godini vrijednost trgovinske robne razmjene EU-a s trećim zemljama pomorskim putevima dosegnula je otprilike 1.777 milijardi eura, što je oko 51 posto ukupne robne trgovine EU-a. Pritom je 53 posto uvezene robe u EU pristiglo morskim putem, dok je EU u treće zemlje 48 posto izvoza isporučio pomorskim putovima.

Pomorski promet igra bitnu ulogu u međunarodnoj trgovini robama u Europskoj uniji (EU) u kojoj se otprilike polovina roba prevozi morem, objavio je europski statistički ured Eurostat u povodu Svjetskog dana pomorskog prometa 29. rujna, koji se ove godine obilježava pod motom "Brodarstvo: neophodno za svijet ".

U 2015. godini vrijednost trgovinske robne razmjene EU-a s trećim zemljama pomorskim putovima dosegnula je otprilike 1.777 milijardi eura, što je oko 51 posto ukupne robne trgovine EU-a. Pritom je 53 posto uvezene robe u EU pristiglo morskim putem, dok je EU u treće zemlje 48 posto izvoza isporučio pomorskim putovima.

Prijevoz robe pomorskim putovima blago je porastao u EU u posljednjih deset godina. Primjerice, 2006. godine je manje od polovine europske trgovine robama s trećim zemljama, odnosno 47 posto, obavljeno morskim putem.

Pomorski promet bio je 2015. glavni način prijevoza u većini zemalja članica. Najveći udio robne trgovine pomorskim putovima sa zemljama koje nisu članice EU-a zabilježen je u Portugalu, 81 posto vrijednosti trgovine. Slijedi Cipar s 80 posto, Grčka sa 77 posto, Španjolska sa 74 posto,  Malta sa 67 posto te Italija i Finska, sa 61 odnosno 60 posto. Udjele veće od 50 posto zabilježile su još Nizozemska, Rumunjska, Bugarska, Danska i Njemačka.

Na suprotnom kraju ljestvice, najmanji  pomorski promet  u trgovini robom zabilježen je u Češkoj (12 posto),  Luksemburgu (19 posto), Irskoj i  Latviji  (obje 27 posto), te Austriji (31 posto) i Hrvatskoj (35 posto).

Prema podacima iz 2014., vodeće teretne EU luke bile su one na Sjevernom moru - Rotterdam, Antwerpen i Hamburg, kroz koje je zajedno prošla gotovo petina (19,2 posto) ukupne mase proizvoda pretovarenih  u europskim lukama.

U nizozemskom Rotterdamu pretovareno je te godine gotovo 422 milijuna tona robe ili 11 posto ukupnog pretovara u EU.  U belgijskom Antwerpenu bilo je pretovareno 180 milijuna tona ili 5 posto ukupne bruto težine roba, a u njemačkom Hamburgu 126 milijuna tona odnosno 3 posto.

Slijedi Amsterdam, s pretovarom 97 milijuna tona roba odnosno 3 posto ukupnog iznosa,  španjolski Algeciras sa 76 milijuna tona ili udjelom od 2 posto, te francuski Marseilles sa 74 milijuna tona, također 2 posto udjela.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Strana tržišta i prilike