Poljoprivredni institut Osijek otvara brojna tržišta

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_227221012_cr.jpg

I ove se godine na Danu polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek okupio velik broj poljoprivrednika i poslovnih partnera iz zemlje i inozemstva. Poljoprivredni institut Osijek otvorio je i još uvijek otvara brojna tržišta, od Slovenije, Slovačke, Češke, Bugarske do Albanije, Turske , Irana, a za mjesec dana ulazi i u zemlje Magreba.

I ove se godine na Danu polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek okupio velik broj poljoprivrednika i poslovnih partnera iz zemlje i inozemstva. Nazočne, među kojima su bili i predstavnici akademske zajednice - dr. sc. Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek, te dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Zagreb, te drugi, pozdravio je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.
 
Dr. Zdunić tom je prigodom naglasio kako Institutu više od 90 posto ukupnih prihoda dolazi s tržišta. - Na to smo izuzetno ponosni. Naime, svjedoci smo kako su posljednjih mjeseci na staklene noge došle i neke od najjačih hrvatskih tvrtki. I mi smo imali upita od naših poslovnih partnera gdje smo tu mi, tj. što će biti s nama.

Što se tiče Poljoprivrednog instituta Osijek, koji ove godine obilježava 139 godina postojanja, moram istaknuti da se ne treba bojati, mi smo otvarali i još uvijek otvaramo brojna tržišta, od Slovenije, Slovačke, Češke, Bugarske do Albanije, Turske , Irana, a za mjesec dana ulazimo i u zemlje Magreba - izjavio je dr. Zdunić.
 
Prof. dr. sc. Georg Drezner, predstojnik Odjela za strne žitarice Poljoprivrednog instituta Osijek, izjavio je da je prošle godine pšenicom zasijano samo 98.000 ha, što je najmanje otkada on radi.
 
Na upit ide li hrvatska pšenica u izvoz, rekao je da su strani otkupljivači zainteresirani samo za one pšenice koje ispunjavaju određene kriterije, a lani se tražila ona koja je imala 11 % bjelančevina i hektolitar 76. Dr. Drezner je istaknuo kako su upravo osječke sorte pšenice desetljećima u samom vrhu i po prinosima i po kvaliteti.
 
Govoreći o sortimentu, dr. Drezner je naveo kako Poljoprivredni institut Osijek ima dvije nove priznate sorte u Turskoj, a jesenas je u Hrvatskoj priznato njih šest. Dr. Drezner se osvrnuo i na Kodeks otkupa žitarica, na koji poljoprivrednici imaju puno primjedbi, naglasivši kako je on dobar, ali kako bi i II. i III. klasa pšenice trebale imati dobru cijenu, a ne samo I.
 
(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz