Poboljšana konkurentnost hrvatskog turizma; Španjolska i dalje globalni lider

Slika /slike 1/Turizam/shutterstock_262850063_cr.jpg

Konkurentnost hrvatskog turizma poboljšana je u proteklim godinama, oslonjena na infrastrukturu turističkih usluga i ekološku održivost, a među problemima izdvajaju se ljudski resursi i cjenovna konkurentnost, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o konkurentnosti u sektoru turizma i putovanja.

Konkurentnost hrvatskog turizma poboljšana je u proteklim godinama, oslonjena na infrastrukturu turističkih usluga i ekološku održivost, a među problemima izdvajaju se ljudski resursi i cjenovna konkurentnost, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o konkurentnosti u sektoru turizma i putovanja.

Hrvatska je na ljestvici ukupno 140 zemalja svijeta zauzela 27. mjesto, s osvojenih ukupno 4,5 bodova, pokazuje izvješće koje WEF objavljuje svake dvije godine. U izvješću objavljenom 2017. zauzela je 32. mjesto među ukupno 136 zemalja svijeta, s osvojena 4,4 boda.

Najbolji je rezultat u najnovijem istraživanju postigla u segmentu infrastrukture turističkih usluga, plasiravši se na peto mjesto, te na području ekološke održivosti, zauzevši 14. mjesto. Time je potvrdila visoki plasman u kategoriji infrastrukture usluga iz prethodnog izvješća. Osjetno je pak poboljšala plasman u kategoriji ekološke održivosti u odnosu na izvješće iz 2017. u kojem je zauzela 21. mjesto.

Dobar rezultat u ovogodišnjem izvješću potvrdila je i na području prirodnih resursa, koji su joj donijeli 20. mjesto, te zdravlja i higijene, s osvojenim 22. mjestom, što je za tri mjesta slabije nego u prethodnom izvješću. Potvrdila je dobar rezultat u kategoriji međunarodne otvorenosti, plasiravši se na 27. mjesto.

Najveća je slabost prema WEF-ovom aktualnom izvješću poslovno okruženje, koje joj je donijelo 123. mjesto među ukupno 140 zemalja uključenih u WEF-ovo istraživanje. U prethodnom se izvješću našla na 114. mjestu među 136 zemalja.

Kaska i u kategoriji ljudskih resursa i tržišta rada, u kojoj je zauzela 103. mjesto. Rezultat pokazuje osjetno pogoršanje u odnosu na prethodno izvješće u kojem je zauzela 85. mjesto. Loš je plasman hrvatski turizam ostvario i na području cjenovne konkurentnosti, iskazan u 93. mjestu među ukupno 140 zemalja. Rezultat je ipak nešto bolji nego u izvješću iz 2017. godine u kojem je zauzela 100. mjesto.

Među ostalim kategorijama koje WEF ocjenjuje izdvaja se zamjetno poboljšanje u određivanju prioritetnog statusa turizma u Hrvatskoj, iskazano u poboljšanju plasmana sa 77. na 57. mjesto. Osjetno pogoršanje zabilježeno je pak u kategoriji sigurnosti, s obzirom na pad Hrvatske s 24. na 35. mjesto u aktualnom WEF-ovom izvješću.

Španjolska je ponovo zauzela vodeće mjesto na WEF-ovoj globalnoj ljestvici najkonkurentnijih zemalja u sektoru turizma i putovanja, s osvojena 5,4 boda.

Na drugom je mjestu ponovo Francuska, na trećem Njemačka, a na četvrtom Japan dok je SAD s petog istisnuo Veliku Britaniju koja je kliznula na šesto mjesto.

Europske zemlje uvjerljivo dominiraju među 10 najkonkuretnijih u turizmu, s Italijom na osmom i Švicarskom na 10 mjestu. Na tu skupinu otpada više od trećine međunarodnih dolazaka, što ukazuje na visoki stupanj koncentracije današnjeg turizma, konstatiraju u WEF-u.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz