Pliva ove godine očekuje prihod od 5 milijardi kuna, od čega 90 posto od izvoza

Slika /slike 1/Zdravlje/pliva.jpg

Od izvoznih tržišta Plivi je i dalje glavno tržište SAD, gdje ostvaruje oko milijardu kuna prihoda, a radi i za brojna druga tržišta, među kojima je novo japansko. Očekivanja porasta potražnje temelji se na sve većoj potražnji za lijekovima u cijelom svijetu, a Pliva Hrvatska u Tevinoj je grupi poznata i po tome što izbacuje na tržište najviše novih proizvoda među svih 60 lokacija Teve u svijetu.

Za Plivu ova je godina bila uspješna, a bit će i rekordna jer se očekuje prihod od pet milijardi kuna, od čega 90 posto od izvoza, istaknuo je u srijedu predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

"Možemo biti zadovoljni ovom godinom jer smo povećali prihode za gotovo milijardu kuna, s obzirom da smo u 2018. godini ostvarili nešto malo više od četiri milijarde kuna. To je rezultat rasta prodaje, kao i jednokratnih prihoda, jer smo prodali odnosno komercijalizirali dio razvojnih projekata", rekao je Furjan. Naglasio je i da će rezultat većih prihoda biti i značajno veća dobit u ovoj godini.

U 2020. godini u Plivi očekuju umjeren rast u poslovanju, kao i potražnje na inozemnim tržištima, za razliku od Hrvatske gdje ne očekuju veće promjene s obzirom na probleme u zdravstvu i njegove financijske poteškoće. Očekivanja porasta potražnje temeljimo na sve većoj potražnji za lijekovima u cijelom svijetu, a Pliva Hrvatska u Tevinoj je grupi poznata i po tome što izbacuje na tržište najviše novih proizvoda među svih 60 lokacija Teve u svijetu, istaknuo je Furjan.

Od izvoznih tržišta Plivi je i dalje glavno tržište SAD, gdje ostvaruje oko milijardu kuna prihoda, a radi i za brojna druga tržišta, među kojima je novo japansko.

Predsjednik Uprave Plive spomenuo je i da tvrtka zapošljava 2.350 radnika, čiji broj će rasti ovisno o rastu potražnje, a naglasio je i da je farmaceutska industrija u Hrvatskoj jedna od najjačih, s najvećim rastom izvoza među svim industrijama u zadnjim godinama. Ipak, ta se industrija suočava s globalnim padom kvalitete, pogotovo zbog toga što se 60 do 70 posto ukupnog globalnog volumena te proizvodnje odvija na dalekom Istoku, u Kini i Indiji. Stoga u Plivi dugoročno, zbog svoje kvalitete, vide i svoju globalnu konkurentnost.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz