Ove tvrtke su nezadržive u rastu izvoza, prihoda, dobiti i investicija

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_151698284_cr.jpg

Gen-i je imao izvoz od 1,17 milijardi kuna ili 58 posto veći nego godinu ranije, Solvisu su prihodi skočili za 110 posto, a Agrimatcu je dobit rasla drastično. MZLZ je u 5 godina uložio 300 milijuna eura.

U sklopu manifestacije Gospodarstvenik godine, gdje je pozornost javnosti bila usmjerena na velike tvrtke i top menadžere, dodijeljene su nagrade i najuspješnijim malim i srednjim poduzetnicima. Tako je trgovac energijom Gen-i Zagreb najbolja mala i srednja tvrtka u segmentu izvoza. 

Prema analizi koju je napravila konzultantska kuća Bisnode, Gen-i, inače tvrtka-kći slovenskog operatera električne energije, prošle je godine ostvario izvoz vrijedan 1,17 milijardi kuna, a što je 58 posto više nego godinu prije. Štoviše, od ukupnog prihoda koji im je lani iznosio 1,4 milijardi kuna, čak 83 posto je ostvareno u izvozu. Varaždinska tvrtka Solvis, koja proizvodi solarne panele, je najbolja među malim i srednjim tvrtkama po pitanju uzleta prihoda jer je lani imala ostvarenje od 612 milijuna kuna prihoda, a što je gotovo 110 posto više nego što je to bio slučaj u 2016. godini kad im je prihod iznosio 292,5 milijuna kuna.

Bivši financijaš i farmaceut Stjepan Talan, vlasnik Solvisa želi parirati električnim crjepovima i globalnom igraču Elonu Musku, prvom čovjeku američkog Tesle. Muskov SolarCity, unatoč pompi, prema pisanju CNBC-a dosad je "solarnim krovovima" opremio tek nekoliko stotina domova u SAD-u. Talanov Solvis ima drugačiji pristup. Varaždinska tvrtka je, naime, nedavno sa zagrebačkim Institutom Ruđer Bošković ugovorila posao istraživanja i razvoja novih solarnih proizvoda vrijedan 14 milijuna kuna.

Cilj im je unaprijediti fotonaponske ćelije, što bi omogućilo da solarne panele, koje se dosad percipiralo kao energetske elemente, mogu modelirati u crijepove, fasadne ploče i druge elemente čime bi se promaknuli u proizvođača građevinskog materijala. Agrimatco iz slavonskih Petrijevaca, tvrtka-kći multinacionalne grupacije koja se bavi proizvodnjom preparata za zaštitu bilja, najbolja je po kriteriju uzleta dobiti.

Prema Bisnodeu, Agrimatco, čija matica je osnovana u Palestini i ima sjedište na Cipru, lani je imala dobit od 532.000 kuna. Kako ističu u grupaciji, Agrimatcova misija počela je s osnivačem Khalil Miqdadi (1908.-1980.). Nakon što je diplomirao u Francuskoj vratio se u Palestinu 1936. i pokrenuo vlastitu tvrtku.

Opskrbljivao je poljoprivredne proizvođače najboljim materijalima, pomažući im da poboljšaju proizvodnju. Njegova strast prema poljoprivredi proteže se i do danas kroz njegove sinove Khaleda i Mustafu Miqdadija koji danas vode Agrimatco, koji je od  male obiteljske tvrtke prerastao u internacionalnu grupaciju, prisutnu u 50 zemalja svijeta, na Bliskom Istoku, Africi, istočnoj Europi, centralnoj Aziji, Kini i Vijetnamu. 

Nagradu za uzlet investicija je dobila tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ Zagreb) koja upravlja Zračnom lukom Franjo Tuđman u Zagrebu. Radi se o investiciji od 300 milijuna eura, a gradnja novog terminala i čitave popratne infrastrukture je potrajala tri godine. MZLZ će Tuđmanom upravljati u narednih 30 godina.

Dolaskom francuskog koncesionara aerodrom je počeo ostvarivati rekordne rezultate, a što je zadnjih godina postao i trend ukupnog zračnog prometa u Hrvatskoj. ZL Franjo Tuđman ove godine je zabilježila tri milijuna putnika čak 34 dana prije nego 2017., na dan 15. studenoga. Prigodno, taj trimilijunti putnik je bio na letu Croatia Airlinesa iz Zagreba za Pariz.

(Poslovni dnevnik)



Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz