Ovaj hrvatski igrač je među 20 najbržerastućih visoko-tehnoloških tvrtki u cijeloj Europi.

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_132135725_cr.jpg

Zagrebački Q Software. Brend je, prema Deloitteu, najbržerastuća hrvatska visoko-tehnološka tvrtka i domaći outsourcing as Q Alijansa, prva tvrtka iz Hrvatske koja je na Deloitteovom popisu Fast 50 u srednjoj Europi iskočila u sam vrh.

Nestašicu programera, ne samo lokalno već i globalno, mnogi su domaći igrači tijekom posljednjih nekoliko godina pretvorili u unosan, brzorastući, izvozni, IT outsourcing biznis. 

Softverske tvornice u Hrvatskoj stoga od ove godine sve češće izravno otvaraju i stranci. Pokušavaju preskočiti takve lokalne igrače, ali i online platforme za zapošljavanje talenata poput Toptala, i izravno zaposliti hrvatske programere.

Upravo je to globalnu tržišnu utakmicu, koju igraju domaće softverske outsourcing tvrtke, podiglo na još viši nivo, a trenutačna zvijezda u tom pripetavanju zagrebački je Q Software. Brend je to koji koristi, prema Deloitteu, najbržerastuća hrvatska visoko-tehnološka tvrtka i domaći outsourcing as Q Alijansa, prva tvrtka iz Hrvatske koja je na Deloitteovom popisu Fast 50 u srednjoj Europi iskočila u sam vrh. Rimac Automobili lani su bili deseti s rastom od 1059 posto, a 2015. Serengeti je bio deveti s rastom od 843%. 

Q Software se, međutim, ove godine probio na čak 3. mjesto najbržerastućih tvrtki u srednjoj Europi. Od 2014.-2017. narastao je 3894 posto, odnosno 39 puta, a po tom je skoku, ovaj hrvatski igrač i među 20 najbržerastućih visoko-tehnoloških tvrtki u cijeloj Europi.

Q su prije četiri godine pokrenuli Filip Ljubić, bivši izvršni direktor najpoznatije hrvatske svemirske tvrtke Amphinicy Technologiesa i Dalibor Jurgec, vrhunski domaći programer koji iza sebe ima 200 uspješnih projekata. Uz njih dvojicu, koji drže svaki po 40 posto tvrtke, udio od 20 posto kupio je njihov prvi zaposlenik Vedran Tolić.

U Zagrebu razvijaju projekte, među inima, za Coca-Colu, Walmart, Facebook, IBM, Visu, Pfizer, Nestle, Lufthansu, Vaillant, BBC, Audi i Volkswagen.

U Austriji su za Volkswagen napravili aplikaciju za proširenu stvarnost za iOS i Android. Omogućuje da kad u salonu uđete u jedan model vozila, preko kamere mobitela gledate unutrašnjost vozila a na zaslonu vidite kako bi izgledala da nadoplatite bolji paket opreme ili drugoj boji. U novu Lufthansinu aplikaciju za check-in ugradili su chat i opciju remote kill switcha.

Za BBC-jevu TV seriju Pandemic napravili su prvu mobilnu aplikaciju na svijetu koja je u realnim uvjetima simulirala širenje virusa i to pomoću podataka o kretanju samih korisnika. Preuzelo ju je 60.000 ljudi. Lani je bila najkorištenija medicinska aplikacija u AppleStoreu i Google Playju u Velikoj Britaniji te ukupno, među 20 najtraženijih. U razvoju su čak nadmašili mobilne aplikacije Applea i Googlea.

Q Softwareov najveći posao u Švicarskoj je za Twint, aplikaciju za mobilno plaćanje koja je tamo popularnija od Apple Paya i Google Paya. Zagreb je centar razvoja te aplikacije, iza koje stoji osam najvećih švicarskih banaka, uključujući UBS i Credit Suisse.

Aktivni su također posvuda od Dubaija i Novog Zelanda preko Skandinavije, Njemačke, Švicarske i Velike Britanije do SAD-a i Kanade. Uz centralu u Zagrebu, Q Software ima urede u Zurichu, Belfastu, Oslu, Los Angelesu i Torontu.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz