Otvoreno predstavništvo HGK u Austriji

Slika /slike 1/Gospodarstvo/hgk.jpg

HGK je otvorila predstavništvo u Austriji, koja je šesto izvozno tržište Hrvatske i peti najvažniji vanjskotrgovinski partner. U industrijskom sektoru električni strojevi i dijelovi te farmaceutski proizvodi najperspektivnije su robe za jačanje hrvatskog izvoza u Austriju, a perspektiva postoji i u domeni izvoza usluga.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u srijedu da je otvorila predstavništvo u Austriji, istaknuvši da je Austrija šesto izvozno tržište Hrvaske i peti najvažniji vanjskotrgovinski partner, a da će se ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen gospodarske veze samo produbiti.

Predstavništvo HGK djelovat će u zajedničkim prostorima s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ), a predsjednik HGK Luka Burilović je na svečanom otvorenju izrazio uvjerenje da će otvaranje predstavništva biti dodatni "vjetar u leđa" gospodarskoj i ostalim oblicima suradnje Hrvatske i Austrije.

Osim što Hrvatska ulaskom u eurozonu i Schengen postaje privlačnija za investicije, raste joj i izvozni potencijal. Prema analizi HGK, u industrijskom sektoru električni strojevi i dijelovi te farmaceutski proizvodi najperspektivnije su robe za jačanje hrvatskog izvoza u Austriju, a perspektiva postoji i u domeni izvoza usluga. Samo u prvoj polovini ove godine vrijednost pružanja usluga dosegla je gotovo 530 milijuna eura, naveo je Burilović.

Direktorica HGK-ovog predstavništva Daniela Reinisch rekla je da, iako su Hrvatska i Austrija dio jedinstvenog tržišta EU-a, u velikoj mjeri razmjenu ograničavaju birokratske i administrativne prepreke. "Pronalazak pouzdanih partnera, informacija i distributivnih kanala nije jednostavna stvar, osobito tvrtkama koje tek rastu i imaju ograničene proračune. Upravo je tu uloga predstavništva, kroz olakšanje pristupa informacijama, zastupanje naših članica pred relevantnim dionicima u Austriji i otvaranje novih poslovnih prilika", prenosi se u priopćenju izjava Reinisch.

Nakon prvog zajedničkog ureda HGK-a i HTZ-a otvorenog u Kini, tržišne prilike jasno su ukazale potrebu zajedničkog predstavljanja i na europskim tržištima, ustvrdio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. "Otvaranjem zajedničkog ureda u Austriji pokazujemo koliki je značaj austrijskog tržišta za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, a posebice za turizam budući da su Austrijanci, uz Nijemce i Slovence, naši najbrojniji i najvjerniji gosti. Vjerujem kako će zajednička prisutnost HTZ-a i HGK-a u Beču dodatno ojačati poziciju naše zemlje na austrijskom tržištu te vjerujem kako će broj gostiju iz Austrije u idućim godinama dodatno rasti, posebice u razdobljima pred i posezone", izjavio je Staničić.

Na otvorenju su predstavljena i iskustva hrvatskih tvrtki koje posluju u Austriji, pa je tako predsjednik Uprave tvrtke Laser Inženjering Anđelko Kaščel opisao put te tvrtke od osnivanja u Zagrebu 2014. godine pa do lanjskog osnivanja podružnice u Austriji. "Potrebno je prepoznati gdje ima mjesta za poboljšanje i mogućnost napretka. Kada sam pristupio analizi oba tržišta, shvatio sam da imamo puno više prednosti nego slabih točaka. Za uspjeh je važno osloniti se na institucije, na Komoru i ciljati na više, tražiti strateško partnerstvo, a ne ostati samo na uslugama ili prodaji poslovnih udjela", rekao je između ostalog Kaščel, čelnik tvrtke iz područja laserskog rezanja metala. 

"Za hrvatske kompanije koje izvoze svoje proizvode u Austriju otvaranje predstavništva HGK u Beču svakako predstavlja dodatnu potporu i mogućnost daljnjeg razvoja poslovanja. Za nas će ovo predstavništvo biti centralno mjesto na kojem ćemo moći dobiti prave i konkretne informacije važne izvoznicima te ostvariti neke nove vidove suradnje s austrijskim partnerima i tvrtkama", rekao je voditelj izvoza prehrambene tvrtke Belje Plus Marko Žeravica, koja je na austrijskom tržištu već prisutna s više proizvoda.

Otvorenju je nazočio i direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Branimir Tončinić te hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz