Osnovano Poslovno vijeće Hrvatska-Kazahstan s ciljem širenja suradnje kompanija

Slika /slike 1/Gospodarstvo/HR-Kazahstan.jpg

Osnivanjem tog vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i HGK obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.

(Izvor: HGK)

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Međunarodna gospodarska komora Kazahstana u četvrtak su u sklopu zajedničkog gospodarskog foruma u Zagrebu osnovale Poslovno vijeće Hrvatska - Kazahstan, izvijestili su iz HGK.

Osnivanjem tog vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i HGK obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.

"Budući da Kazahstan ima dobar geostrateški položaj, značajne prirodne resurse te s obzirom na to da postoje dobri politički i gospodarski odnosi između EU i Kazahstana, otvara se prilika i za jačanje suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. Uvjeren je da je sada pravo vrijeme za ponovnu uspostavu suradnje s kazahstanskim institucijama i u tom smislu veseli ga što su s Međunarodnom gospodarskom komorom Kazahstana osnovali Poslovno vijeće Kazahstan - Hrvatska.

Gospodarske komore Kazahstana i Hrvatske potpisale su i Sporazum o razumijevanju u cilju širenja i razvoja obostrano korisne trgovinske, gospodarske i znanstvene suradnje između tvrtki članica komora.

"Osim baze resursa, tranzitni potencijal i ljudski resursi Kazahstana pružaju izvrsne mogućnosti za proširenje proizvodnih kapaciteta i isporuku robe u središnju Aziju i Kinu", rekao je predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana Murat Karimsakov, navodeći kako žele potaknuti i razmatranje mogućnosti lokalizacije proizvodnje u Kazahstanu. Međunarodna gospodarska komora Kazahstana, kako je kazao, hrvatskim poduzetnicima može pružiti usluge pronalaženja potencijalnih partnera u regiji, podrške projektima te organiziranje B2B i B2G sastanaka.

Od ukupnog kazahstanskog izvoza čak 39 posto odlazi u Europsku uniju što čini EU najvećim trgovinskim partnerom Kazahstana. EU je 2022. činila gotovo 30 posto ukupne trgovine te zemlje, a EU je i najveći strani ulagač u Kazahstanu.

"Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji sa značajnim potencijalom u gospodarstvu, energetskoj diversifikaciji, kao i geostrateškim i sigurnosnim pitanjima", kazao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. Očit je, kako je naveo, i obostrani interes za proširenjem trgovinske razmjene. Milatić je uvjeren da će Poslovno vijeće dati dodatni poticaj unaprjeđenju tridesetogodišnjeg prijateljstva i otvoriti mogućnosti za nove oblike gospodarske suradnje.

Kao supredsjedatelji Poslovnog vijeća Hrvatska - Kazahstan izabrani su predstavnici tvrtki Jadran-galenski laboratorij (JGL) i KazMunayGas. "JGL u Kazahstanu posluje niz godina s godišnjim prihodom 10,5 milijuna eura, a planiramo i daljnji rast", rekao je direktor za digitalnu izvrsnost u JGL-u Mario Volarević. Napomenuo je da se očekuje rast farmaceutskog tržišta s godišnjom stopom od 10 posto do 2025. godine.

Od Poslovnog vijeća očekuje nastavak rada na ekonomskom povezivanju, i sugerirat će osiguravanje carinskih povlastica za medicinske proizvode i dodatke prehrani proizvedene u Hrvatskoj. Na forumu su se okupili predstavnici više od 50 hrvatskih i kazahstanskih tvrtki iz sektora energetike, farmaceutske industrije, transporta i turizma, građevinarstva, IT industrije, elektronike, energetike, poljoprivrede.

Kako se navodi u priopćenju, u 2023. ukupna robna razmjena između Hrvatske i Kazahstan iznosila je 102 milijuna američkih dolara, što je rast od jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. U istom razdoblju hrvatski izvoz iznosio je 53 milijuna dolara, što je rast od 136 posto, dok je zabilježeni uvoz dosegao 49 milijuna dolara.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz