Orbico Grupa postala većinski vlasnik najvećeg ukrajinskog distributera

Slika /slike 1/Gospodarstvo/orbico u rumunjskoj.jpg

Osim u Ukrajini, Orbico posluje i na drugim europskim tržištima, a kompanija ima svoje distributivne centre u Poljskoj, u Bugarkoj, u Rumunjskoj također, ali su tamo u najmu, a uskoro će otvoriti i novi, moderni logistički i distributivni centar u Zdenčini kraj Zagreba vrijedan oko 40 milijuna eura.

Orbico Grupa postala je većinski vlasnik ukrajinske distributerske kompanije SAV koja se nakon transakcije preimenovala u SAV Orbico.

Podsjetimo, Orbico je prošle godine ušao u vlasništvo najveće ukrajinske distributerske kompanije SAV kada je preuzeo 20 posto udjela, a već je tada Branko Roglić, osnivač i vlasnik Orbica, najavljivao da će vlasnički udjel povećavati nakon godinu dana što je sad i ostvareno. No, tada nije javno objavljeno ono što je sada Roglić potvrdio Lideru - o kojoj se tvrtki radi.

- Udjel smo sad povećali na 51 posto i to za nas uopće nije mala stvar. Naime, Ukrajina je zemlje velika kao dvije Poljske, tamo živi oko 50 milijuna ljudi, to je ogromno tržište na kojem ćemo mi kao vodeći distributer imati sigurnih desetak godina posla samo na obnovi, jer im moramo pomoći u izgradnji kad rat završi - rekao je Roglić i dodao da je Ukrajina na početku Domovinskog rata pomogla i nama međunarodnim priznanjem.

Inače, Ukrajinski SAV Orbico ima preko 1.300 zaposlenih, kompanija posluje od 1992. godine i ekskluzivni su distributer za ukrajinsko tržište za preko 60 brendova. Orbico grupa tom je investicijom proširila svoje poslovanje u Ukrajini, u kojoj od 2016. posluje njezina članica STV Orbico. Kad je izbio rat, Roglić je tamošnjih pedesetak zaposlenika ponudio preseljenje iz zemlje čiji bi trošak snosila kompanija, no oni su to odbili.

Osim u Ukrajini, Orbico posluje i na drugim europskim tržištima, a kompanija ima svoje distributivne centre u Poljskoj, u Bugarkoj, u Rumunjskoj također, ali su tamo, kaže Roglić, u najmu, a uskoro će otvoriti i novi, moderni logistički i distributivni centar u Zdenčini kraj Zagreba vrijedan oko 40 milijuna eura.

- Mi rastemo unatoč ratovima, inflacijama i drugim turbulencijama, a to nešto znači. Mi smo danas, rekao bih, najveći svjetski distributer - naglasio je Roglić i dodao da će Orbico Grupa u ovoj godini imati preko 4,5 milijardi eura prometa što predstavlja povećanje od 15 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

(Lider)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz