Orahovački Phoenix izvozi od Amerike, Australije, Azije, Europe sve do Japana

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_151698284_cr.jpg

Tvrtka Phoenix je proglašena najboljom malom tvrtkom izvoznikom u Hrvatskoj u konkurenciji 20 tisuća tvrtki. Izvozi od Amerike, Australije, Azije, Europe sve do Japana.

Orahovački Phoenix najbolja je mala tvrtka izvoznik u Hrvatskoj. Phoenix danas zapošljava više od 70 osoba, a većinom domaće Orahovčane, čime izravno prehranjuje velik broj orahovačkih obitelji, a treba svakako reći da u tvrtki radi gotovo cijela momčad orahovačkog nogometnog kluba Papuk, čime jedan od vlasnika, Dalibor Fofonjka, koji je predsjednik Papuka, pomaže mladima da uz sport ostanu u svojoj sredini. Tvrtka Phoenix je nedavno dobila iznimno veliku i cijenjenu nagradu, naime, proglašena je najboljom malom tvrtkom izvoznikom u Hrvatskoj u konkurenciji 20 tisuća tvrtki.

Privatna djelatnost u proizvodnji opruga datira iz 1969. godine, kada tri brata prijašnje generacije osnivaju obrtničku radionicu u Bjelovaru. Otac Juraj Fofonjka (sada u mirovini) 1976. odlazi u Austriju i osniva firmu Fortuna federn, koja je imala isti program. Godine 1988. proizvodnja se seli u Hrvatsku u Orahovicu.

Firma u Austriji ne gasi se do kraja, ostaje kao brend star 40 godina i bavi se marketingom, prodajom i nabavom te služi kao servis poduzeću Phoenix u Hrvatskoj, vodi ju najmlađi brat Goran. Sav izvoz, a to je 90 % proizvodnje (opruge i strojevi), plasira se preko tog matičnog poduzeća.

Godine 1992. počinje proizvodnja strojeva za izradu opruga, što je danas glavni proizvod koji se u cijelosti izvozi, a tržište je cijeli svijet. Strojevi su prodavani na svim kontinentima, od Amerike, Australije, Azije, Europe sve do Japana. Strojevi su visoke tehnologije, CNC upravljani. Tvrtka ima jak vlastiti razvoj i surađuje s PMF-om Osijek. Godine 2006. seli se u novi proizvodni pogon, veličine 2500 četvornih metara.

Zbog krize na svjetskom tržištu tvrtka je imala pad u ukupnom prometu, no brzo se oporavila, tako da je već 2010. godine ukupan promet vraćen na vrijeme prije krize.

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz