Okus i kvaliteta njihovih ulja prepoznati su i u inozemstvu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_115229260.jpg

U srcu maslinarske Istre - Balama nastaje, kako Istrani vole reći, svojevrsni eliksir života - djevičansko maslinovo ulje. Njihova ulja uvrštena su u svjetski vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei deset godina zaredom, dvije godine zaredom proglašeni su najboljom uljarom, a kvalitetu je istaknula i talijanska organizacija za zdravu prehranu Slow Food. Također, lani su dobili Gourmet Or; zlatnu medalju za ulje Buža u kategoriji Fruité Vert Léger na 16. međunarodnom natjecanju Les Huiles du Monde.

U srcu maslinarske Istre - Balama nastaje, kako Istrani vole reći, svojevrsni eliksir života - djevičansko maslinovo ulje. Obitelj Grubić već se nekoliko desetljeća bavi proizvodnjom i preradom, a u ovu industriju uvode nove trendove. Priča o pogonu u Balama seže još u davnu 1927., kako nam je ispričao vlasnik uljare Emanuel Grubić, kad je podignuta prva "moderna" uljara koja je radila 38 godina.
 
Grubići se danas bave isključivo proizvodom i preradom ulja hladnim postupkom, a proizvode tri sorte; bužu koja čini svojevrsni kupaž nekoliko sorti - buža ženska, buža muška i puntoža, brend Vallea i rošinjola. "Mi nemamo velikih pogona i industrijskih hala, kultiviramo dvije sorte i koncentrirani smo na kvalitetu, a ne kvantitetu. Na naših osam hektara nasada je oko 1700 stabala maslina s kojih desetak berača ubere do 200 kilograma dnevno, ručno kako se plodovi ne bi oštetili, što je slučaj s mehaničkom berbom. Godišnje proizvedemo i prodamo do 6000 boca. Riječ o maslinama starim više od 400 godina", ispričao nam je Grubić i dodao da se bave i uslužnom djelatnošću pa tako prerađuju ulje za partnere. 
 
Okus i kvaliteta njihovih ulja prepoznati su i u inozemstvu; uvršteno je u svjetski vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei deset godina zaredom, dvije godine zaredom proglašeni su najboljom uljarom, a kvalitetu je istaknula i talijanska organizacija za zdravu prehranu Slow Food.
 
Također, lani su dobili Gourmet Or; zlatnu medalju za ulje Buža u kategoriji Fruité Vert Léger na 16. međunarodnom natjecanju Les Huiles du Monde koje organizira AVPA Paris. U izdanjima Michelinova Le Guide Vert Croatie za francusko tržište od 2014. do danas za njihova ekstra djevičanska ulja istaknuto je da su među najboljima u svijetu.
 
(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz