Oko 40 proizvođača na 16. Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/pršut i Tinjanu.jpg

Četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore okupilo se na 16. izdanju Internacionalnog sajma pršuta. Zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni su za očuvanje identiteta i jačanje turizma i gastronomske ponude. Oni doprinose povezivanju lokalnih zajednica s turistima, otvaraju nova tržišta i predstavljaju temelj održivog razvoja.

Četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore okupilo se na 16. izdanju Internacionalnog sajma pršuta, koji je u petak otvoren u Tinjanu u Istri.

Ustvrdivši kako je riječ o manifestaciji koja podsjeća na bogatstvo istarske gastronomske i kulturne baštine, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica predsjednika Vlade Monika Udovičić rekla je kako Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Time se, dodala je, Hrvatska prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nalazi na visokom sedmom mjestu među državama članicama EU-a.

"Zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni su za očuvanje identiteta i jačanje turizma i gastronomske ponude. Oni doprinose povezivanju lokalnih zajednica s turistima, otvaraju nova tržišta i predstavljaju temelj održivog razvoja", rekla je Udovičić. Dodala je kako u današnje vrijeme, kada je prehrambena sigurnost od iznimne važnosti, lokalni održivi proizvodi igraju ključnu ulogu.

Pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan kazao je kako se općina Tinjan i zahvaljujući ovom sajmu promovirala u centar izvrsnosti istarskih poljoprivrednih proizvoda, a upravo je istarski pršut najvrjedniji proizvod, dok je načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin podsjetio kako je prošlogodišnji Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu okupio oko 23 tisuće ljudi te se narezalo i pojelo više tona pršuta.

"Posjetitelji su tradicionalno stigli iz cijele Hrvatske, te iz Slovenije i Italije. Organizator ISAP-a Općina Tinjan, lani je još jednom malo podignula ljestvicu kvalitete ove najpoznatije manifestacije središnje Istre, pa se uoči ovogodišnjeg 16. Internacionalnog sajma pršuta nalazila pred velikim izazovom učiniti ovu značajnu manifestaciju koja promovira perjanicu istarske gastronomije, pršut. Vjerujem da smo uspjeli u tome", rekao je Hrvatin.

Pršute je kao i svake godine ocjenjivala Udruga senzornih analitičara Gustus, koja je potom proglasila najbolje po kategorijama, a šampionom ovogodišnjeg sajma proglašena  je Pršutana Antolović iz Tinjana.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz