Održana konferencija Kako poslovati u Francuskoj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_97474436.jpg

Francusko tržište nudi mnogo više potencijala nego što ga hrvatske tvrtke trenutno koriste,  naročito kad se uzme u obzir da je hrvatski izvoz u velikoj mjeri orijentiran na tržište EU, koje je Francuska dio. Postoje nove perspektive u razvoju suradnje posebice u sektoru turizma, ali i na zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

„Francusko tržište nudi mnogo više potencijala nego što ga domaće tvrtke trenutno koriste,  naročito kad uzmemo u obzir da je naš izvoz u velikoj mjeri orijentiran na tržište Europske unije, koje je Francuska dio“, istaknuo je Zlatan Frölich, predsjednik HGK – ŽK Zagreb na konferenciji Kako poslovati u Francuskoj: Razumijevanje pravnog, poreznog i radnog okruženja koju je organizirala međunarodna mreža odvjetničkih društava GBL Alliance sa svojim članovima, odvjetničkim društvima Kovačević Prpić Simeunović, Vaughan Avocats i Baklaja Igrić Tintor, uz potporu Hrvatske gospodarske komore i agencije Business France.

“Možemo mnogo naučiti od francuskih tvrtki koji posluju u Hrvatskoj, a postoje i nove perspektive u razvoju naše suradnje posebice u sektoru turizma, ali i na zajedničkom nastupu na trećim tržištima”, zaključuje Frölich.

Bertrand Le Tallec, savjetnik za ekonomske poslove za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu, ističe kako nema dovoljno prilika da se lokalni poduzetnici upoznaju s Francuskom. “Francuska je tek sedmi ili osmi investitor po veličini u Hrvatskoj, a ovdje posluje više od šezdeset francuskih tvrtki, među kojima su i one koje upravljaju aerodromima i autocestama. Možemo surađivati i na drugim područjima, popu IT-a, pa moramo osigurati pomoć svima koji pokažu interes za suradnju”, dodaje Le Tallec.

Francuska je sve privlačnija stranim investitorima i poduzetnicima, o čemu svjedoči i nedavni porast direktnih stranih ulaganja, kao i razvitak francuskoga tehnološkog ekosustava. Upravo zato se na ovoj konferenciji, koja je uslijedila tjedan dana nakon slične održane u Francuskoj za francuske poduzetnike koji žele poslovati u našoj regiji, govorilo o radnom pravu i mogućnostima fleksibilnosti poslovanja u Francuskoj, pitanjima međunarodne mobilnosti, socijalnim i poreznim razmatranjima za radnike kada poslujete u Francuskoj, te izazovima poslovanja s Francuskom i u Francuskoj.

(HGK)

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz