Održan Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-rum-forum.jpg

Postoje veliki potencijali za unaprjeđenje gospodarskih odnosa posebno u prometu i infrastrukturi, energetici, informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, obrambenoj industriji, brodogradnji, automobilskoj industriji, turizmu, strateškom partnerstvu te zajednički nastup na trećim tržištima.

Hrvatska i Rumunjska kao članice Europske unije i NATO-a ostvaruju blisku političku suradnju, ali postoji veliki potencijal u gospodarskoj suradnji koji nije dovoljno iskorišten, ocijenili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin rumunjski kolega Klaus Iohannis na gospodarskom forumu u utorak u Bukureštu.
 
Predsjednica Grabar-Kitarović boravi u trodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj, a tim je povodom organiziran i Hrvatsko-rumunjski gospodarski forum. Forum su organizirale dvije gospodarske komore, a kako bi naglasili važnost razvoja gospodarske suradnje sudionicima se obratilo dvoje predsjednika.
 
Grabar-Kitarović je rekla da postoje velike poslovne prilike koje nude hrvatsko i rumunjsko tržište, te dodala da postoje potencijali u jačanju gospodarskih, poslovnih i investicijskih veza između dviju država.
 
Rumunjski predsjednik Iohannis posebno je naglasio ulogu samih poslovnih ljudi u jačanju gospodarske suradnje, izrazivši nadu da će i ovaj forum tome doprinijeti.
 
Predsjednik suorganizatora foruma Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović rekao je da ga posebno raduje porast trgovinske razmjene između Hrvatske i Rumunjske u prvih šest mjeseci 2017. godine te da postoje veliki potencijali za unaprjeđenje gospodarskih odnosa posebno u prometu i infrastrukturi, energetici, informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, obrambenoj industriji, brodogradnji, automobilskoj industriji, turizmu, strateškom partnerstvu te zajednički nastup na trećim tržištima.
 
Na forumu sudjeluje 45 rumunjskih i 22 hrvatske tvrtke, među kojima i AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH. U prvih šest mjeseci ove godine robna razmjena između Hrvatske i Rumunjske iznosila je 157,3 milijuna eura što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Hrvatski izvoz porastao je za 35 posto i iznosio je 71,6 milijuna eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 milijuna eura, 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz