Odnosi sa Seulom važni za diverzifikaciju vanjskotrgovinskih aktivnosti

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-južna koreja2.jpg

Razvoj odnosa s Južnom Korejom važan je za diverzifikaciju hrvatskih vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti, kao i ulaganja i energetsku suradnju. Hrvatska je zainteresirana za korejska ulaganja u energetiku, IT sektor i područja digitalnih tehnologija te je istaknuta iznimno povoljna pozicija pomorskih luka Rijeke i Zadra kao mogućih odredišta za distribuciju korejskih proizvoda prema europskom tržištu.

Razvoj odnosa s Južnom Korejom važan je za diverzifikaciju hrvatskih vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Zagrebu s južnokorejskim premijerom Han Duck-soom.

“Važan je ovaj posjet, ne samo zato što je prvi, već zato što je Republika Koreja deseto gospodarstvo svijeta. Odnosi između Hrvatske i Koreje su itekako važni za diverzifikaciju naših vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti, kao i ulaganja i energetske suradnje”, kazao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s južnokorejskim kolegom u Banskim dvorima.

Zajedničkom izjavom premijeri dviju zemalja podigli su bilateralne odnose na razinu sveobuhvatnog partnerstva usmjerenog prema budućnosti, pri čemu je istaknuto da se teži boljoj gospodarskoj i sigurnosnoj suradnji, kao i suradnji po pitanju zelene tranzicije i održivog razvoja, znanosti i tehnologije i kulturne i obrazovne razmjene te razmjene među ljudima.

Plenković je posebno apostrofirao velik broj južnokorejskih turista u Hrvatskoj.

Nakon sastanka potpisan je i Sporazum o suradnji između Luke Rijeka i Luke Busan koja je jedna od najprometnijih na svijetu.

Plenković je kazao kako se nada da će taj sporazum omogućiti unaprjeđenje trgovačke razmjene i pozicioniranje Luke Rijeka za transport dobara iz Južne Koreje i Azije, dok je Duck-soo istaknuo kako bi taj Sporazum trebao omogućiti prijenos iskustva i znanja te pridonijeti razvoju Luke Rijeka.

“Odnosi se razvijaju dobrim ritmom kao što smo htjeli svih ovih godina i danas ih posebno unapređujemo”, kazao je hrvatski premijer.

Grad Busan kandidat je za domaćinstvo Svjetske izložbe Expo 2030., a Plenković je kazao da će “zajedno s kolegama iz ministarstva vanjskih poslova uzeti u obzir ovu kandidaturu”.

Duck-soo je poručio kako njegov posjet Hrvatskoj predstavlja “povijesni trenutak” jer je riječ o prvom posjetu južnokorejskog premijera Hrvatskoj od uspostave diplomatskih odnosa. Zagreb i Seul “dijele univerzalne vrijednosti poput liberalne demokracije, tržišne ekonomije i vladavine prava”, kazao je Duck-soo.

Napomenuo je kako se bilateralna trgovinska razmjena između dvije zemlje brzo vratila na razinu prije pandemije covida-19.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je korejskog premijera Han Duck-sooa na ulaganja njegove zemlje u energetiku, IT sektor i digitalne tehnologije.

Han Duck-soo, u službenom posjetu Hrvatskoj, s Jandrokovićem se složio da su odnosi dviju zemalja odlični te da njegov dolazak daje dodatni zamah jačanju sveukupnih odnosa u budućnosti, stoji u priopćenju Sabora.

Jandroković je korejskom premijeru naglasio da je Hrvatska zainteresirana za korejska ulaganja u energetiku, IT sektor, te područja digitalnih tehnologija te je istaknuta iznimno povoljna pozicija pomorskih luka Rijeke i Zadra kao mogućih odredišta za distribuciju korejskih proizvoda prema europskom tržištu, priopćeno je.

Korejski premijer i predsjednik Sabora iskazali su zadovoljstvo ovotjednim potpisivanjem ugovora Memorandumā o razumijevanju između korejske tvrtke SK E&S i hrvatskih tvrtki JANAF-a i LNG Hrvatska, koji bi trebali olakšati suradnju u području energetike.

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz