Obrambena industrija zvijezda hrvatskog gospodarstva

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/Dani HOI.jpg

Hrvatska obrambena industrija vrlo vjerojatno je najprepoznatljiviji hrvatski izvozni brend. To je industrija koja prati standarde, koja uspijeva održati konkurentnost bez obzira na sve probleme i izazove s kojima se suočava cijela europska obrambena industrija. Lani je izvoz te industrije dosegnuo 152 milijuna eura.

Obrambena industrija je zvijezda hrvatskog gospodarstva, istaknuo je u utorak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na konferenciji Dan hrvatske obrambene industrije koju su organizirali HGK i njezina Zajednica obrambene industrije.

Konferencijom se obilježava 20 godina postojanja Zajednice obrambene industrije HGK koja okuplja 40-tak tvrtki.

Ministar obrane Mario Banožić je kazao kako Vlada i Ministarstvo obrane podupiru organizaciju ovakvih događanja jer su upravo udružene snage, znanje i lobiranje pokretačka snaga hrvatske obrambene industrije čiji se potencijal razvija u izravnoj suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.  Rekao je i kako je Vlada svjesna da su naši obrambeno-sigurnosni proizvodi i usluge na najsuvremenijoj razini i ponosni možemo reći kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima naše vojne industrije.

Naveo je i kako će korištenje novih tehnologija i sposobnosti u području obrane i sigurnosti u bliskoj budućnosti biti jedan od imperativa razvoja obrambene industrije, a samim time i razvoja doktrina i načina djelovanja oružanih snaga budućnosti.

Burilović je kazao kako se od gotovo nepostojeće obrambena industrije prije 30 i nešto godina, i zemlje koja je bila pod embargom na uvoz oružja tijekom Domovinskog rata, hrvatska obrambena industrija danas pozicionirala na međunarodnom tržištu kao pouzdan partner i dobavljač visokokvalitetnih proizvoda. "Hrvatska obrambena industrija je zvijezda našeg gospodarstva, unutar i izvan naših granica", istaknuo je Burilović te naveo kako je lani izvoz te industrije dosegnuo 152 milijuna eura.

Kazao je i kako novi načini ratovanja jačaju značaj IT industrije u obrambenoj industriji, a uslijed promijenjenih geopolitičkih okolnosti u svijetu obrambena industrija sve više dobiva na značaju. Nameće se, kako je rekao, potreba za intenzivnijim ulaganjem u obranu, u razvoj novih tehnologija i sustava te ulaganja u istraživanje i razvoj.

I zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler je naglasio važnost hrvatske obrambene industrije. Kazao je kako je hrvatska obrambena industrija vrlo vjerojatno najprepoznatljiviji hrvatski izvozni brend. To je, kako je rekao, industrija koja prati standarde, koja uspijeva održati konkurentnost bez obzira na sve probleme i izazove s kojima se suočava cijela europska obrambena industrija.

Hrvatska i europska obrambena industrija zaslužuju snažniju podršku Hrvatske i Europe, poručio je.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz