Obilježena 15. godišnjica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-NJ15godina.jpg

Njemačka je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, brojni hrvatski izvoznici pokazuju velik interes za poslovanje i prisutnost na njemačkom tržištu te Njemačka je i dalje najpoželjnija destinacija za hrvatske izvoznike.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora proslavila je 15 godina rada, a na svečanosti održanoj u četvrtak navečer u Hrvatskom državnom arhivu, na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković,  istaknuta je važnost Komore za uspostavu kvalitetne gospodarske suradnje dviju zemalja.

O tome su govorili predsjednik Komore Ralf Blomberg i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Robert Klinke. Blomberg je ocijenio da je osnivanjem Njemačko-hrvatske industrijske komore u listopadu 2003. otvoreno novo poglavlje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Komora ima 416 članova i dala je bitan doprinos pozitivnom razvoju njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa, istaknuo je. 

Klinke je ocijenio da njemačko-hrvatski gospodarski odnosi predstavljaju posebno važan stup suradnje između Njemačke i Hrvatske. Njemačko-hrvatski gospodarski odnosi, kako je rekao, imaju dugu tradiciju na koju obje zemlje trebaju biti ponosne.

Gospodarstvo i trgovina, uz svoje ekonomske rezultate, imaju i povezujući učinak, a njemačke tvrtke u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke u Njemačkoj čine važan most između dvije države i ljudi koji u njima žive, rekao je.

Čestitajući Komori na 15. obljetnici hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je, među ostalim, kako je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, kako brojni hrvatski izvoznici pokazuju velik interes za poslovanje i prisutnost na njemačkom tržištu te kako je i dalje Njemačka najpoželjnija destinacija za hrvatske izvoznike.

Rekao je i kako je pitanje koje je izrazito važno - pitanje povjerenja i partnerstva.

"Dobro je da podržavamo svoje gospodarstvo, da potičemo sve one koji proizvode i u stanju su konkurirati svim pritiscima snažnije tržišne utakmice na europskom i globalnom tržištu, ali ključno je i razvijati partnerstvo i povjerenje s onima koji su nam bliski", istaknuo je.

Činjenica je, kako je rekao, da Hrvatska i Njemačka jedna drugu dobro poznaju. Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine posjetilo 2,8 milijuna Nijemaca, što je pet posto više nego lani, a u proteklih 25 godina profitirali smo, kako je naveo, od 3,2 milijarde eura njemačkog ulaganja u Hrvatsku.

To je okvir koji je izrazito poticajan i koji je primjer za odnose s drugim zemljama, ocijenio je Plenković.
Istaknuo je i važnost obrazovanja kako jednu od ključnih vladinih reformi. Bez kvalitetne reforme obrazovanja i povezivanja obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada teško je uhvatiti korak sa najboljima i biti konkurentan, rekao je.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz