Novigradska dagnja postala 43. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/dagnje u eu.jpg

"Novigradska dagnja“ dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je u srijedu Europska komisija u Službenom listu Europske unije (EU). Hrvatska sada ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Novigradska dagnja“ dobila je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je u srijedu Europska komisija u Službenom listu Europske unije (EU), priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naziv proizvoda upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, te je zaštićen na području cijele Europske unije.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.    

Postupak zaštite naziva "Novigradska dagnja" pokrenula je Udruga uzgajivača školjaka "Novigradska dagnja", koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom "Novigradska dagnja".    

"Novigradska dagnja" je školjkaš vrste mediteranska dagnja Mytilus galloprovincialis uzgojen na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu.

Hrvatska sada ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

(Hina)



 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz