Ningbo – vrata za ulazak na kinesko tržište

Slika /slike 1/Gospodarstvo/kina-rh.jpg

Na Četvrtom ministarskom sastanku Kine i 16 zemlja središnje i istočne Europe (CEEC), održanom u kineskom gradu Ningbou, naglasak je stavljen na izravnu suradnju s Kinom. Ove godine su na izložbi CEEC Expo 2018 predstavljeni proizvodi 18 hrvatskih tvrtki.

Hrvatska je zainteresirana za uspostavu izravne zračne linije prema Kini, a kineska strana, uz Pelješki most, iskazuje interes za zadarsku i riječku luku, kazao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić.

Na Četvrtom ministarskom sastanku Kine i 16 zemlja središnje i istočne Europe (CEEC), održanom u četvrtak u kineskom gradu Ningbou, naglasak je stavljen na izravnu suradnju s Kinom, naveo je Mihotić u razgovoru nakon tog sastanka.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja, između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Mihotić je naglasio da je kineska strana zainteresirana i za ulazak u suvlasništvo Luke Zadar. Nedavno su mediji pisali da kineski investitor, a neki su pritom naveli tvrtku Jiangxiong Hua, planira ući u vlasništvo zadarske luke te u prvoj fazi uložiti 215 milijuna kuna. Interes za suradnju Kina iskazuje i za Luku Rijeka, kaže Mihotić.

Dodao je da je Hrvatska iskazala interes za uspostavu izravne zrakoplovne veze s Kinom, što bi pridonijelo povećanju dolazaka turista u Hrvatsku s tog golemog tržišta. “I druge zemlje središnje i istočne Europe pokazale su interes za time. Naša je želja da se to ostvari. Pokušat ćemo vidjeti koje su kompanije zainteresirane da to realiziraju”, istaknuo je.

Uz taj sastanak, u Ningbou je otvoren i CEEC Expo 2018, na kojem se predstavljaju tvrtke iz zemalja središnje i istočne Europe.

Ove godine na toj su izložbi predstavljeni proizvodi 18 hrvatskih tvrtki, a najviše su pritom zastupljene one iz Istarske županije. Tvrtke su predstavile domaće prehrambene proizvode, vina i kozmetičke preparate. Hrvatske tvrtke predstavljaju se na kineskom tržištu već četvrtu godinu zaredom, a kako ističu iz HGK, njihov interes svake je godine sve veći.

Po kineskim službenim podacima, u prošloj godini ukupna vrijednost trgovinske razmjene između Ningboa i Hrvatske dosegnula je gotovo 75 milijuna dolara, što je povećanje za otprilike 14 posto u odnosu na godinu ranije.

Pritom je za većinu razmjene zaslužan izvoz iz Ningboa, koji je dosegnuo gotovo 72 milijuna dolara ili gotovo 9 posto više, dok je istodobno uvoz iz Hrvatske bio 8 milijuna dolara, što je oko 90 posto više nego u 2016.

Hrvatska je ponajviše uvozila insekticide, herbicide i ostale slične proizvode, potom odjeću, ukrasne predmete, tekstilna vlakna idr. Iz Hrvatske je, pak, najviše izvezeno u Ningbo rezanog drva, alkohola, motora i generatora.

Mihotić kaže da je hrvatska strana zainteresirana za povećanje robnog izvoza na kinesko tržište. “U ovom trenutku iz Ministarstva poljoprivrede osiguravaju licence za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu”, istaknuo je.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike