Nastup hrvatskih vinara na Sajmu vina u Veroni – Vinitaly 2019.

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20151127000413.jpg

Sajam vina u Veroni-Vinitaly 2019.,  u Veroni je od 7. do 10. travnja 2019. održan jedan od vodećih međunarodnih sajmova vina 53. Vinitaly Verona, na kojem su uz vinare iz preko trideset zemalja po drugi put organizirano nastupili i vinari iz Hrvatske.

Sajam vina u Veroni-Vinitaly 2019.,  u Veroni je od 7. do 10. travnja 2019. održan jedan od vodećih međunarodnih sajmova vina 53. Vinitaly Verona, na kojem su uz vinare iz preko trideset zemalja po drugi put organizirano nastupili i vinari iz Hrvatske. Sajam su ispred Generalnog konzulata RH (GK RH) Trst posjetile i s hrvatskim vinarima se sastale Nevenka Grdinić, generalna konzulica i Gordana Šimić, konzulica.

Vinitaly je jedan od četiri najveća i najznačajnija međunarodna sajma vina u Europi, na kojem se susreću posjetitelji, kupci i vodeći svjetski proizvođači i distributeri vina, gdje izlagači predstavljaju kompletan godišnji pregled svjetskog tržišta vina. Na sajmu je ove godine sudjelovao rekordan broj od 4.600 izlagača iz 35 zemalja svijeta i kupci iz 50 zemalja.

Nastup hrvatskih vinara s HGK koordinirao je Matjaž Žigon, iz MŽ Consulting &Fairs i voditelj ureda za Alpe – Adria Regiju i Tursku pri Verona sajmu/Veronafiera. Žigon je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Sektorom za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, odnosno Udruženjem vinarstva pod brandom Vina Croatia – Vina Mosaica organizirao predstavljanje šest hrvatskih vinarija iz četiri hrvatske regije, Vinarija Cattunar iz Brtonigle, Erdutski vinogradi iz Erduta, Vinarija Raak iz Draganića, Vinarija Katunar s Krka, Vinska kuća Dvanajščak Kozol iz Međimurja, Vinarija Feravino iz Feričanaca.

Vanja Kaluđer, stručni suradnik iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK, istaknuo je da je koncept hrvatskog nastupa i predstavljanja hrvatskih vinara temeljen na principu prezentacije raznolikosti hrvatskih vina, tako su s teritorija Istre Cattunar iz Brtonigle, iz Hrvatskog primorja Katunar s otoka Krka te iz kontinentalne Hrvatske Erdutski vinogradi, Feravino iz Feričanaca Vinarija Raak iz Draganića (Karlovac).

Ove godine zahvaljujući zalaganju Žigona hrvatskim vinarima omogućeno je da održe dva Master classa. U ponedjeljak 8. travnja, organiziran je Master class, odnosno prezentacija i degustacija hrvatskih vina, na kojem se okupilo preko trideset zainteresiranih. Prezentaciju i degustaciju vina prigodnim obraćanjem otvorila je gk Grdinić, a vodili su je hrvatski sommelieri Emil Perdec i Karin Rupena Perdec. Prezentirana su sljedeća vina: Žlahtina Santa Lucia 2017 - Katunar Estate winery, Malvazija Collina 2015 – Cattunar, te Blackcurrants cuvée fruit wine - Raak vino di frutta. U utorak, treći dan sajma održao se drugi Master class sljedećih vina: Grasevina 2018 - Erdutski vinogradi, Pusipel Prestige 2016 – Dvanajscak, te Miraz Cuvée 2015 – Feravino.

Nastup hrvatskih vinara izazvao je zanimanje posjetitelja, ali i stručnjaka koji su se okupili na hrvatskom štandu kako bi u direktnom kontaktu s vinarima saznali više pojedinosti o određenim hrvatskim sortama vina i ostalim enološkim specifičnostima karakterističnim za izložena vina kao i za ostale sorte koje nisu bile predstavljene na hrvatskom Master classu.

Zajednički nastup hrvatskih vinara na Vinitaly je izuzetno važan zbog kontinuiteta izgradnje imidža branda hrvatskih vina Vina Croatia-Vina Mosaica po kojem su hrvatski vinari postali prepoznatljivi. Više informacija o sajmu Vinitaly nalazi se na službenim stranicama sajma: https://www.vinitaly.com/en/
 

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz