Nakon 11 godina tursko tržište otvoreno za izvoz hrvatskih goveda

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/turska i hrv goveda.jpg

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za izvoz živih goveda iz Hrvatske u Tursku, a napori hrvatske strane da se to postigne trajali su 11 godina. Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika su za povećanje dodane vrijednosti stočarstvu te stabiliziranje i razvoj cjelokupnog sektora u Hrvatskoj.

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za izvoz živih goveda iz Hrvatske u Tursku, a napori hrvatske strane da se to postigne trajali su 11 godina, priopćili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Otvaranje turskog tržišta rezultat je pregovora hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i turskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva koji su u ožujku završeni nakon uspješno provedenog nadzora veterinarskih inspektora Uprave za hranu i kontrolu Turske na hrvatskim farmama goveda.

Sada je u postupku tehničko usuglašavanje i izrada veterinarskih certifikata koji prate životinje prilikom izvoza u Tursku. Ministarstvo poljoprivrede, stoji u priopćenju, ulagalo je napore za otvaranje turskog tržišta za izvoz goveda više od 11 godina što je uključivalo kontinuiranu komunikaciju stručnih službi, dostavu stručne i tehničke dokumentacije i tri posjeta predstavnika turskog nadležnog tijela.

U prosincu prošle godine na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i Veleposlanika Republike Turske Yavuz Selim Kirana pozvani su predstavnici turskog nadležnog tijela u Hrvatsku na ponovni tehnički sastanak i inspekciju, budući da su hrvatski uzgajivači goveda pokazali izniman interes za izvoz u Tursku. To je, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede, u konačnici i rezultiralo velikim uspjehom.

Iz hrvatskoga ministarstva ističu da je otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika za povećanje dodane vrijednosti stočarstvu te stabiliziranje i razvoj cjelokupnog sektora u Hrvatskoj.

Zahvalili su na trudu veterinarima, veterinarskim inspektorima Državnog inspektorata, djelatnicima Ministarstva poljoprivrede kao i uzgajivačima goveda koji svojim marljivim radom i poštivanjem pozitivnih propisa naše države doprinose razvoju, jačanju proizvodnje i domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

(Hina) 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz