Najveći EU izvoznici i uvoznici vina

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najveće izvoznice vina među zemljama Europske unije, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španjolsku. Hrvatska je prošle godine izvan EU-a izvezla vino u vrijednosti 9,55 milijuna eura. Hrvatski izvoz u druge zemlje EU-a dosegnuo je vrijednost od 6,6 milijuna eura.

Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najveće izvoznice vina među zemljama Europske unije, ostavljajući daleko iza sebe Italiju i Španjolsku, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni povodom dana beaujolais nouveaua.

U 2018. godini u EU je prodano oko 15 milijardi litara vina (uključujući pjenušavo vino, porto i grožđani mošt) iz europske proizvodnje. Najveći proizvođači bile su Italija, Španjolska i Francuska, a slijede Portugal, Njemačka i Mađarska.

U 2018. članice EU-a izvezle su vino ukupne vrijednosti 22,7 milijardi eura. Oko polovine, u vrijednosti 11,6 milijardi eura, izvezeno je u zemlje izvan EU-a, među kojima prednjače SAD s vrijednošću vina uvezenog iz EU-a od 3,8 milijardi eura. Slijede Švicarska i Kina u koje je EU prošle godine izvezao vino u vrijednosti od po milijardu eura. Europski izvoz vina u Kanadu dosegnuo je vrijednost od 900 milijuna eura a među značajnim su uvoznicima bili i Japan i Hong Kong koji su uvezli vino u vrijednosti od po 800 milijuna eura.

Francuska je u 2018. bila daleko najveća izvoznica vina, s vrijednošću izvoza u zemlje izvan EU-a od 5,4 milijarde eura. Na drugom je mjestu Italija s 3,1 milijardom eura a na trećem Španjolska s 1,2 milijarde eura vrijednim izvozom vina izvan EU-a.

Hrvatska je prošle godine izvan EU-a izvezla vino u vrijednosti 9,55 milijuna eura. Hrvatski izvoz u druge zemlje EU-a dosegnuo je vrijednost od 6,6 milijuna eura.

Ukupno su zemlje EU-a prošle godine uvezle vino u vrijednosti 13,4 milijarde eura. Samo je petina uvezenog vina bila iz zemalja izvan EU-a, među kojima je na prvom mjestu Čile s vrijednošću uvoza od 600 milijuna eura. Na drugom je mjestu Australija odakle je EU uvezao vino u vrijednosti 450 milijuna eura. Treći je SAD sa 430 milijuna eura a među značajnim izvoznicima vina u EU izdvajaju se još Južnoafrička Republika i Novi Zeland, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među državama članicama Unije najveća je uvoznica vina u 2018. bila Velika Britanija, s vrijednošću uvoza vina izvan EU-a od 1,2 milijarde eura. Slijede Njemačka s 300 milijuna eura, te Nizozemska i Francuska s vrijednošću uvoza vina izvan EU-a od po 200 milijuna eura.

Hrvatska je u 2018. iz zemalja izvan EU-a uvezla vino u vrijednosti 14,2 milijuna eura. Uvoz iz ostalih zemalja EU-a iznosio je 16,5 milijuna eura.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz