Najveći azijski izdavač na sastanku s hrvatskim nakladnicima

Slika /slike 1/nikola_knjiga_00010.jpg

Zajednica nakladnika i knjižara HGK održala je sastanak s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group. Glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore održala je 15. srpnja sastanak s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group. Glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

„Nakladnički svijet je vezan ne samo za izdavaštvo, već i za druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuje da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova. Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude su za naše izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište“, istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina.

Seid Serdarević, potpredsjednik Zajednice, naglasio je da su u kineskoj grupaciji zainteresirani za ulaganja u hrvatske izdavačke kuće, kulturnu suradnju i prodaju nakladničkih prava, kako hrvatskih u Kinu, tako i kineskih u Hrvatsku. „Suorganizator sastanka je Frankfurtski sajam knjiga pa ćemo ga iskoristiti za bolju promociju i u tom pogledu“, izjavio je Serdarević.

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang je pojasnio kako traže međunarodne partnere za spajanja i akvizicije te je naglasio kako je njihova tvrtka broj jedan ne samo na kineskom, već  i cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz hrvatsku Zajednicu žele upoznati lokalne firme i uspostaviti poslovna partnerstva. Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga koje je teško oko 100 milijuna eura.

Hunan Publishing Investment Holding Group s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura je šesti najveći svjetski nakladnik. Uz tisak imaju vrlo jak segment internetske prodaje i online audio knjiga koje su u Kini vrlo popularne.

(HGK)
 
 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz