Najbolji izvoznici u 2021. su Končar D&ST, DOK-ING i agencija Q

Slika /slike 1/Gospodarstvo/HIZ2022.jfif

Izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje, kao i da 78 posto svih ulaganja u razvoj Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 59 posto dobiti.

Končar Distributivni i specijalni transformatori kao velika tvrtka, DOK-ING kao srednja te Q agency u kategoriji mikro i malih tvrtki najbolji su hrvatski izvoznici u prošloj godini. Za ostvarene izvozne rezultate, na 17. konferenciji udruge Hrvatskih izvoznika, dodijeljena im je nagrada Zlatni ključ.

Ove godine Zlatni ključ dodijeljen je i najuspješnijem obrtniku izvozniku, a riječ je o tvrtki EMP usluge iz Ivanić-Grada koja se bavi strojnom obradom metala.

Predsjednik Uprave Končar D&ST-a Vanja Burul istaknuo je uime svih dobitnika kako je prošla godina bila vrlo izazovna, ali da su, zahvaljujući digitalizaciji i prilagodbi poslovanja, uspjeli održati konkurentnost.

"Kupci to prepoznaju te smo 2021. ostvarili najbolje rezultate do sada. Nama je ova nagrada poticaj za daljnji razvoj te se nadam da ćemo sljedeći put biti u još jačoj konkurenciji", rekao je Burul.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago istaknuo je kako su izvoznici najbolji dio hrvatskoga gospodarstva, ali da i oni trebaju svekoliku podršku i pomoć društva i politike.

"Svjetski bruto izvoz u 2021. je zapravo, ako se gleda robni, pao, no usluga i ukupni je porastao. Izvoz iz Hrvatske je porastao, a što znači da smo u komparaciji sa svijetom u dobroj poziciji. Manjkavosti koje su se dogodile domaćem gospodarstvu poravnale su se s uspješnom turističkom sezonom", rekao je Bago navodeći kako nam je struktura najvećih izvoznih partnera ista, a sastoji se od pet zemalja uključujući Italiju, Njemačku i Sloveniju.

Bago je istaknuo kako hrvatski izvoznici zapošljavaju većinu zaposlenika te ostvaruju najveći dio BDP-a, a prema izračunima FINA-e, izvoznici prosječno pridonose proračunu i BDP-u čak 40 posto više od ostalih tvrtki. Istaknuo je da izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje, kao i da 78 posto svih ulaganja u razvoj Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 59 posto dobiti.

Da živimo u teškim i izazovnim vremenima istaknuo je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković navodeći kako je riječ o nekoliko paralelnih kriza kakve nisu viđene desetljećima.

"Korona je zaustavila čitavo društvo i gospodarstvo te smanjila globalni BDP za dvoznamenkaste vrijednosti. Druga je kriza ruska agresija na Ukrajinu koja je poremetila tržište energije, a posljedično dovela do inflatornih trendova u cijeloj Europi i svijetu. Treća kriza je ona klimatska koja, povezana s događanjem u Ukrajini, dovodi do globalne krize hrane", rekao je Plenković te je dodao da svi zajedno moraju vidjeti kako se nositi s ovim paralelnim krizama.

Nagrade Zlatni ključ dodijeljene su i za najbolje izvoznike za pojedina tržišta, tako je za tržište Turske nagrađena tvrtka EGO Elektro-komponente, za najbolje izvozne rezultate za tržište Afrike, točnije Egipta, Bukva Commercium, a za tržište Kanade Končar Energetski transformatori.

Najbolji izvoznik u Kinu prošle godine bio je Altpro, dok je za tržište Poljske to bila tvrtka LPD iz Preloga. Najbolji izvoznik za tržište Francuske je Aluflexpack Novi, a za tržište SAD-a Pliva Hrvatska. Najbolji izvoznik u Srbiju jest Vetropack Straža.

Zlatni ključ za najboljeg izvoznika na tržište Austrije dobila je varaždinska tvrtka Kostwein - proizvodnja strojeva.

Zlatni ključ za najboljeg izvoznika za tržište BiH dobila je Podravka, za Mađarsku Bomark, a za tržište Njemačke HAIX Obuća. Najbolji izvoznik za tržište Italije je Cromaris, a za slovensko tržište AD Plastik.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz