Najavljena suradnja nekoliko regija i gradova Hrvatske i Azerbajdžana

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-azerbajdžan.jfif

Podaci robne razmjene Hrvatske i Azerbajdžana ukazuju na hrvatski deficit, lani je izvoz iz Hrvatske u Azerbajdžan iznosio 5,8 milijuna američkih dolara, a uvoz iz Azerbajdžana 756,6 milijuna dolara. U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatsku su posjetila 1343 turista iz Azerbajdžana koji su ostvarili 5550 noćenja.

Voditeljica parlamentarne skupine za azerbajdžansko-hrvatske međuparlamentarne odnose, azerbajdžanska zastupnica Konul Nurrullayeva, najavila je u utorak tijekom posjeta Karlovcu suradnju nekoliko regija i gradova dviju zemalja.

Veleposlanik Azerbajdžana Fakhraddin Gurbanov rekao je između ostalog da se pregovara i o dobavi većih količina plina u Hrvatsku, da se plin već neko određeno vrijeme dostavlja Europi, ali posrednim putem. Gurbanov je rekao da "postoji projekt plinovoda TransAnadolija koji bi bio dobar za dostavu plina do Hrvatske", ali je dodao da "još ne može govoriti o detaljima, jer se o tome tek pregovara”.

Nurrullayeva je pak podsjetila okupljene da od 2018. godine surađuju Varaždinska županija i Šaki u Azerbajdžanu, a da se sada pregovara da se suradnja proširi na tvrtke Naftalan u Ivanićgradu i na Tvornicu turbina Karlovac, kao i na ta dva grada pokrenu suradnju s dva azerbajdžanska grada, s tim da će ova parlamentarna skupina na povratku u Azerbajdžan predložiti koji bi to njihovi gradovi i tvrtke bile. Nurrullayeva je izrazila uvjerenje da će biti uspješan i sastanak u Hrvatskom saboru na dobrobit obje zemlje.

Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Azerbajdžana, saborska zastupnica Maja Grba Bujević rekla je da ima “puno prostora da se međusobna suradnja dvije zemlje poboljša, posebno na polju energetike, informatike i na polju kulture i obrazovanja”. “Predložit ćemo da se unaprijedi suradnja s Azerbajdžanom kao zemljom koja ima prirodna bogatstva nafte i plina, pa i drugo, poput povećanja izvoza i uvoza proizvoda Tvornice turbina i drugih tvrtki, te posebno suradnja na polju kulture, s razmjenom znanja i iskustava, rekla je Grba Bujević.

Županica Martina Furdek Hajdin izrazila je spremnost da se podrži buduća bolja gospodarska suradnja, ali na način da se vanjskotrgovinska razmjena ujednači, jer je ona sada 80 prema 20 u korist Azerbajdžana, koji u Hrvatsku izvozi naftne proizvode. U Azerbajdžan izvoze prije svega metaloprerađivačke tvrtke TTK, HS produkt, Croatiapumpe i Doking, no ona to smatra “tek potencijalom za unapređenje suradnje i povećan plasman naših proizvoda na azerbajdžansko tržište”. Istaknula je također da se sada Azerbajdžan nalazi u obnovi i treba suradnju s građevinskim sektorom.

Podaci robne razmjene Hrvatske i Azerbajdžana, stoji u radnim materijalima susreta, ukazuju na snažan hrvatski deficit, lani je izvoz iz Hrvatske u Azerbajdžan iznosio 5,8 milijuna američkih dolara, a uvoz iz Azerbajdžana 756,6 milijuna dolara.

U prvih osam mjeseci ove godine Hrvatsku su posjetila 1343 turista iz Azerbajdžana koji su ostvarili 5550 noćenja.

Predstavnici obje parlamentarne skupine za suradnju posjetile su Tvornicu turbina Karlovac čiji je osnivač Ivan Mikšić rekao da oni s Azerbajdžanom surađuju na izvozu turbina, te da proizvode brodsku opremu i parne turbine za industriju, posebno za brodogradnju i za kogeneracijske elektrane na biomasu. Ustvrdio je također da su uspješni na polju servisa energetske opreme u energanama i industrijskim postrojenjima i na revitalizaciji i modernizaciji parnih turbina snage do 200 MW.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz