Na novom popisu EK-a energetskih projekata od zajedničkog interesa nekoliko se provodi u Hrvatskoj

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/energetika i EU.jpg

EK je objavila svoju 4. listu energetskih projekata od zajedničkog interesa, koji se mogu financirati iz instrumenta za povezivanja Europe (CEF), a na kojoj je nekoliko projekata u kojima Hrvatska sudjeluje.

Europska komisija je u četvrtak objavila svoju 4. listu energetskih projekata od zajedničkog interesa, koji se mogu financirati iz instrumenta za povezivanja Europe (CEF), a na kojoj je nekoliko projekata u kojima Hrvatska sudjeluje.

Komisija objavljuje popis energetskih projekata od zajedničkog interesa koji onda lakše mogu dobiti odobrenje kroz pojednostavljenu proceduru i mogu se financirati iz CEF-a. Instrument za povezivanje Eurpe (CEF) je financijski instrument za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. uspostavljen za dodatna ulaganja u infrastrukturne prioritete Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije. Riječ je uglavnom o prekograničnim projektima koji imaju za cilj uklanjanje uskih grla u povezivanju infrastrukture između zemalja članica.

Na novom popisu projekata od zajedničkog interesa nalazi se i interkonekcija električne mreže  Žerjavenec (Hrvatska), Heviz (Mađarska) i Cirkovce (Slovenija); zatim razvoj LNG terminala na Krku do 2,6 milijardi prostornih metara godišnjeg kapaciteta uplinjavanja i povezivanje plinovoda Omišalj-Zlobin te kompresorska stanica 1 na hrvatskom plinovodnom sustavu; zatim interkonekcija Hrvatska-Slovenija (Lučko - Zabok - Rogatec) te kompresorske stanice 2 i 3 na hrvatskom plinovodnom sustavu.

Na popisu je i hrvatsko-slovenski projekt SINCRO.GRID, inovativni i tehnološki napredni projekt koji povećava sigurnost hrvatskog i slovenskog električnog sustava istodobno.

"Kroz naše projekte od zajedničkog interesa, gradimo snažne i dobro povezane mreže diljem Europe kako bismo pojačali sigurnost opskrbe energijom", izjavio je potpredsjednik Komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič.

Povjerenik za energiju Miguel Arias Canete rekao je da se novim popisom podupiru projekti koji europski energetski sustav čine "održivijim, konkuretnijim i sigurnijim".

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | EU mehanizmi podrške