Ministar Gordan Grlić Radman s katarskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thanijem

Slika /slike 1/Gospodarstvo/mvp rh u kataru.jpg

Mogućnosti jačanja gospodarske suradnje ima poglavito u području energetike, prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, kao i turizma.

Ministar Gordan Grlić Radman susreo se, u utorak 13. prosinca 2022., s katarskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thanijem u Dohi.

Ministri su razgovarali o prijateljskim i pozitivnim odnosima dviju zemalja, s naglaskom na snaženje gospodarske suradnje, poglavito u području energetike, prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, kao i turizma.

Govoreći o unaprjeđenju suradnje u području energetike i energetske diversifikacije, istaknuta je važnost daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku. Ministar je naglasio kako se trenutnom energetskom krizom i što bržim prijelazom na obnovljive izvore energije može upravljati samo snažnijom suradnjom. Pritom je istaknuo planove Hrvatske za proširenje LNG terminala na Krku, koji je Hrvatsku pozicionirao kao regionalno energetsko čvorište, čime se doprinijelo ne samo vlastitoj energetskoj sigurnosti, nego i nama susjednih zemalja.

Jednako tako, istaknuo je luku Rijeka kao infrastrukturni objekt od strateške važnosti koji omogućava najkraće dostavne pravce prema srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Razgovarali su i o održavanju gospodarskog foruma sljedeće godine koji bi okupio hrvatske i katarske poduzetnike kako bi imali priliku izravno razmijeniti poslovne ideje i realizirati nove projekte.

Ministar Grlić Radman potom je naglasio kako je Katar važan partner EU-a u regiji te pozdravio njihovu posvećenost bliskoistočnom miru i stabilnosti. Sugovornici su istaknuli, također, važnost jačanja suradnje u području sigurnosti i migracija zbog rizika prelijevanja nestabilnosti u obliku ilegalnih trgovina i nezakonitih migracija.

Dvije zemlje ove godine obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Izraženo je zadovoljstvo uzajamnim otvaranjem diplomatskih predstavništava te dosadašnjom i budućom razmjenom posjeta na visokim razinama.

Ministar je čestitao domaćinu na uspješno organiziranom svjetskom prvenstvu u nogometu, dok je katarski ministar čestitao hrvatskoj reprezentaciji na prolasku u polufinale.

(MVEP)

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz