Memorandum o suradnji Hrvatske i Indije u području turizma

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Indija je jedno od rastućih turističkih emitivnih tržišta u svijetu, čiji turisti s obzirom na jačanje srednjeg sloja sve više putuju izvan zemlje, a u Hrvatskoj ih je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u komercijalnom smještaju prošle godine boravilo 64,4 tisuće ili 16 posto više nego u 2017., a njihovih 142 tisuće noćenja bio je porast od 14 posto.

Vlada je u četvrtak prihvatila memorandum o suradnji s Indijom u području turizma, koji će u ime Vlade RH potpisati ministar turizma Gari Cappelli tijekom službenog posjeta indijskog predsjednika Ram Nath Kovinda Hrvatskoj krajem ovog mjeseca.

"Cilj sklapanja memoranduma o suglasnosti između vlada Hrvatska i Indije o suradnji u području turizma je unapređenje bilateralne suradnje, jačanje veza i postojećeg prijateljstva između dvije zemlje te produbljivanje ukupnih odnosa u području turizma, a time se stvara i pravni temelj za suradnju nadležnih državnih tijela dviju država u području turizma, kao i uvjeta za što jednostavnije sudjelovanje zainteresiranih gospodarskih subjekata u poslovnim aranžmanima s drugom stranom", objasnio je na Vladi ministar Cappelli.

Napomenuo je i da su s obzirom na dobre međudržavne odnose, postojeće turističke potencijale i važnost turizma za gospodarski razvoj i stvaranje radnih mjesta stvoreni uvjeti za proširenje suradnje sa Indijom i na području cjelokupnog gospodarstva.

Potpisivanje memoranduma očekuje se tijekom posjete indijskog predsjednika Hrvatskoj (stiže 26. ožujka), a nakon tog potpisa očekuje se uspostavljanje i stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj dugoročne suradnje u području turizma, razmjenu informacija u područjima planiranja i razvoja turizma, marketinga i promocije te suradnje između privatnih sektora u turizmu i ulaganja u turizam za bolje poslovanje, ali i osnivanje zajedničke radne skupine.

Indija je jedno od rastućih turističkih emitivnih tržišta u svijetu, čiji turisti s obzirom na jačanje srednjeg sloja sve više putuju izvan zemlje, a u Hrvatskoj ih je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u komercijalnom smještaju prošle godine boravilo 64,4 tisuće ili 16 posto više nego u 2017., a njihovih 142 tisuće noćenja bio je porast od 14 posto. S tog tržišta hrvatski turizam zadnjih nekoliko godina stalno bilježi poraste.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz