"Međimursko meso 'z tiblice" - 18. proizvod iz Hrvatske registiran u EU

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/201608161718_75130_medimursko_meso__z_tiblice.png

"Međimursko meso z'tiblice" na razini Europske unije zaštićeno je oznakom zemljopisnog podrijetla, što je 18. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u EU-u, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Međimursko meso 'z tiblice" na razini Europske unije zaštićeno je oznakom zemljopisnog podrijetla, što je 18. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u EU-u, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako se navodi u priopćenju, "Međimursko meso 'z tiblice" upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je u Službenom listu Europske unije od 30. studenoga. 

Čestitajući Međimurcima na tom postignuću, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako priča o nastanku "Međimurskog mesa 'z tiblice" svjedoči o stoljetnoj brizi za sigurnost i kvalitetu hrane.

"Naši preci nisu imali moderne tehnologije, hladnjače, laboratorije…, ali su imali visoko razvijenu svijest o važnosti pravilnog čuvanja hrane. Jedna takva priča o domišljatosti i snalažljivosti stvorila je specifičan proizvod koji od danas i službeno nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla koja vrijedi na području cijele Europske unije", izjavio je ministar Tolušić.

Naime, "Međimursko meso 'z tiblice" je proizvod sastavljen od dva sastojka - "slanína" i dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa. "Slaníne" su proizvod dobiven termičkom obradom leđne slanine uz kontrolirane uvjete, a u njih se slažu termički obrađeni komadi svinjskog mesa (svinjski but u komadu bez kostiju i kože, svinjska leđa i slabina, lopatica, vrat, rebra i potrbušina), i to tako da svaki komad mesa mora biti obložen "slanínama". Zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana dobiva se gotov proizvod "Međimursko meso 'z tiblice" koji je spreman za konzumaciju.

To je jednostavan način čuvanja što više svinjskog mesa s obzirom da specifični mikroklimatski uvjeti Međimurcima nisu omogućavali čuvanje mesa sušenjem, a nisu postojali ni rashladni uređaji u kojima bi se ono moglo čuvati. 

Iz Ministarstva ističu kako je "Međimursko meso 'z tiblice" tradicionalan proizvod, posebne kvalitete i vrijednosti te je sastavni dio kulturne baštine međimurskog područja. Uz ostala jela međimurske tradicionalne kuhinje, taj se  autohtoni proizvod održao ne samo u ponudi ugostiteljskih objekata i u domaćinstvu, već je specifično pakiran našao svoje mjesto na mnogim prodajnim mjestima, napominju.

Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda iz Čakovca pokrenula je nacionalni postupak zaštite naziva "Međimursko meso 'z tiblice" kao zaštićena oznaka izvornosti 2013. godine, no postupak je, na njihov zahtjev, obustavljen godinu poslije, a ponovno je pokrenut 2015. godine, ali kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Godinu poslije, 2016. godine naziv "Međimursko meso 'z tiblice" zaštićen je u Hrvatskoj, a iste je godine zahtjev za registraciju naziva upućen Europskoj komisiji. Danas je u Službenom listu Europske unije upisana L 314 Provedbena Uredba Komisije (EU) 2017/2204 o upisu naziva "Međimursko meso 'z tiblice" - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Na razini EU Hrvatska tako sada ima 18 zaštićenih proizvoda, a uz "Međimursko meso 'z tiblice" zaštićeni su i Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje i Slavonski kulen/Slavonski kulin.

(Hina)Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU