Međimurci specijalnom tkaninom osvojili Europu

Slika /slike/strelice rasta/shutterstock_112927531.jpg

Čakovečki je Čateks povećao izvoz, porasle su investicije, a u 2015. očekuje se najveći ukupni prihod međimurskoga gospodarstva u posljednjih 6 g. Rezultatima doprinosi specijalna antibakterijska tkanina za medicinski program kojom su osvojili Europu, u koju izvoze više od 60% proizvodnje.


Unatoč gospodarskoj krizi koja je prepolovila tekstilnu industriju, čakovečki Čateks uspio je preživjeti. Iako su im posljednje četiri godine bile najteže dosad, a posluju 141. godinu, krizu su doživjeli i kao novu priliku. Povećan je izvoz, porasle su investicije, a u ovoj godini očekuje se i najveći ukupni prihod međimurskoga gospodarstva u posljednjih šest godina, javlja HRT. Dobrim rezultatima doprinosi i proizvodnja specijalne antibakterijske tkanine za medicinski program kojom su osvojili Europu, u koju izvoze više od 60% proizvodnje.

Na hrvatskom tržištu posluju s državnim institucijama i tvrtkama kao što su Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatske pošte, Hrvatske željeznice, dok u izvozu izvoze u gotovo sve zemlje EU. U Čateksu ističu da se ovdje najčešće radi o prevučenim materijalima za medicinu i dekorativnim tkaninama. Strani kupci procijenili su da je proizvod čakovečke tvrtke, jedne od triju u Europi koje izrađuju specijalnu antibakterijsku tkaninu za medicinski program, vodeći po kvaliteti. Ove su medicinske navlake obrađene antibakterijski i antifungicidno te protiv gorenja. Direktor Davor Sabolić prenosi da im se javlja sve više stranih partnera koji žele da Čateks bude jedan od većih dobavljača navedenih proizvoda za velike europske kuće.
 
Potvrda povratka tekstilnog tržišta je i obnova ugovora s Francuskim poštama, za koje proizvode odore iz kišnog programa, a u završnoj su fazi pregovori i s jednom američkom tvrtkom koja nudi velik, višegodišnji posao.
 
Ove godine u Čateksu očekuju prihod od 80 milijuna kuna, što je 20% više u o odnosu na lani.
 
(Poslovni dnevnik/HRT)


Pisane vijesti