Manifestacija "Vina od davnina" promiče autohtone sorte

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Druga revija vina hrvatskih autohtonih sorta "Vina od davnina" održat će se 26. i 27. travnja, a okupit će 80 proizvođača s više od 140 vina, najavljeno je u Ministarstvu poljoprivrede na kojoj su proglašeni pobjednici nedavnog ocjenjivanja vina autohtonih sorta. Na reviji, koja će se održati u zagrebačkoj Art galeriji Laubi, predstavit će se mogućnosti koje pružaju autohtone sorte vinove loze te okupiti vinari i stručnjaci u tom segmentu vinarstva i vinogradarstva.

Druga revija vina hrvatskih autohtonih sorta "Vina od davnina" održat će se 26. i 27. travnja, a okupit će 80 proizvođača s više od 140 vina, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede na kojoj su proglašeni pobjednici nedavnog ocjenjivanja vina autohtonih sorta. Na reviji, koja će se održati u zagrebačkoj Art galeriji Laubi, predstavit će se mogućnosti koje pružaju autohtone sorte vinove loze te okupiti vinari i stručnjaci u tom segmentu vinarstva i vinogradarstva.
 
Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek je rekao kako ministarstvo nekoliko godina provodi razne aktivnosti i programe kojima se nastoji poboljšati stanje u vinogradarsko-vinarskom sektoru, a jedna od njih je i manifestacija "Vina od davnina". Inicijativa za tu manifestaciju, kako je dodao, stigla je s terena, od poljoprivrednih proizvođača koji razmišljaju kako svoju proizvodnju, vinogradarstvo i vinarstvo učiniti specifičnim, autentičnim i prepoznatljivim na lokalnom tržištu te na nacionalnom i inozemnom tržištu.
 
Profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Edi Maletić istaknuo je važnost spašavanja i revitalizacije autohtonih sorti, kojih je u Hrvatskoj oko 130. Mi kao vinogradarsko-vinarska zemlja s dugom tradicijom u proizvodnji grožđa i vina imamo sreću da u svojim vinogorjima još možemo pronaći respektabilan broj autohtonih sorti, rekao je Maletić.
 
Manifestacija "Vina od davnina" izvrstan je primjer suradnje ministarstva, struke i znanosti radi promocije hrvatskog vinarstva i isticanja njegove vrijednosti, istaknuo je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić. Takve manifestacije, istaknuo je, prilika su i za povezivanje vinske industrije, gastronomije i turizma.
 
Uoči same manifestacije, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede nedavno su ocijenjena i vina autohtonih sorti, a danas su proglašeni i pobjednici. Prijavljeno je 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. - 2018.).
 
Najbolje ocijenjeno vino je Pušipel prestige - izborna berba bobica 2015. Vinogradarstva-podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore.
 
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije središnje bregovite Hrvatske je Pušipel 2018. Vinarije "Preiner" iz Svetog Urbana.
 
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Dalmacije je Malvasija dubrovačka 2018. obrta "Malvasija Karaman" iz Pridvorja.
 
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Hrvatske Istre i Kvarnera je Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marka iz Sv. Petra u Šumi.
 
U kategoriji crvenih vina regije Dalmacije šampion je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino" iz Polače, a regije Hrvatske Istre i Kvarnera Teran 2016. OPG-a Darija Sirotića iz Buzeta.
 
(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz