Mandarine za Sloveniju, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_139259474_cr.jpg

Agrofructusovi kupci su, uz hrvatsko tržište, Slovenija, Češka, Slovačka i Velika Britanija. Do uvođenja sankcija Rusiji Agrofructus je mandarine izvozio i na to tržište.

Svaki dan iz Agrofructusova distributivnog centra u Opuzenu odlazi više od 400 tona mandarina, berba je u punom jeku, a kupci su, uz hrvatsko tržište, Slovenija, Češka, Slovačka i Velika Britanija. Do uvođenja sankcija Rusiji Agrofructus je mandarine izvozio i na to tržište, pa se nadaju, kad embargo bude ukinut, s obzirom na dobra iskustva,  ponovno će  u osvajanje tog tržišta.
 
Prve procjene govorile su da bi ovogodišnji urod mogao biti rekordan i dosegnuti gotovo 90 tisuća tona. No, vlasnik i predsjednik Uprave Agrofructusa Denis Matijević kaže kako je gotovo 30 posto ovogodišnjeg uroda sitna mandarina koja ne može biti plasirana ni na jedno tržište jer ne zadovoljava kalibražu, koja mora iznositi između 55 i 76 milimetara. Dio tog sitnog ploda kroz industrijsku preradu završit će u Marinadi, tvornici iz portfelja Agrofructusa i bit će plasiran na tržište kao džem.
 
Agrofructus će, kaže Matijević, kao najveći otkupljivač u dolini Neretve, od procijenjenih 63 tisuće tona koje mogu biti prodane na domaćem i inozemnim tržištima otkupiti između 25- 30 tisuća tona, koliko iznose kapaciteti njihova distributivnog centra. "Prvu klasu mandarine otkupljujemo po dvije i pol kune za kilogram, što je vrlo dobra cijena jer se u Turskoj, koja je uz Španjolsku najveći konkurent Hrvatskoj, mandarine mogu dobiti po cijeni do kunu i pol", kaže Matijević.
 
Ističe da su s partnerom, Konzumom kroz čije police prodaju najviše mandarina, dogovorili da se obje tvrtke odreknu marže i ciljano visokom otkupnom cijenom daju potporu domaćoj proizvodnji.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz