Madraci iz Slavonskog Broda prema NASA-inoj recepturi

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Pinija je do 2010. bila u potpunosti orijentirana na domaće tržište, no u zadnjih pet godina počelo je s izvozom namještaja te su se odlučili okušati na zahtjevnom tržištu Velike Britanije te Skandinavije.

I dok je u proteklih 20-ak godina pokleknula gotovo čitava hrvatska industrija namještaja, pogotovo veća poduzeća, nastalo je niz malih tvrtki koje se više ili manje uspješno nose s moćnom inozemnom konkurencijom. Jedna od takvih je i Pinija iz Slavonskog Broda koja se specijalizirala za proizvodnju tapiciranog namještaja. Riječ je o obiteljskoj tvrtki koja je nastala 1998. godine, a osnivač joj je Ivan Oreč. Njegov sin Berislav Oreč, nakon završetka ekonomskog fakulteta preuzeo je funkciju voditelja prodaje.
 
Pinija je do 2010. bila u potpunosti orijentirana na domaće tržište, no u zadnjih pet godina počelo je s izvozom namještaja. Iako je većina proizvođača orijentirana na regionalna i bliža EU tržišta, u Slavonskom Brodu su se odlučili okušati na zahtjevnom tržištu Velike Britanije te Skandinavije, posebice Švedske. O koliko potentnom izvoznom tržištu se radi, dovoljno govori činjenica da im je udio izvoza u ukupnom plasmanu robe do ove godine dosegnuo skoro 50 posto.
 
"U 2015. godini značajno nam je povećan udio izvoza. Naravno, veliki doprinos tom trendu je ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, a taj trend očekujemo i u 2016. godini. Također se očekuje proširenje izvoza na još neke zemlje Unije", navodi Berislav Oreč. Tvrtka ima godišnji prihod na razini od četiri milijuna kuna, a gotovo čitavo vrijeme je poslovala profitabilno. U narednom razdoblju planirane su investicije u proširenje proizvodnje. Kako kaže Oreč, planiraju se koristiti sredstva iz EU fondova za ulaganje u postrojenja i opremu, kao i zapošljavanje dodatnih radnika.

Njihova referentna lista sadrži niz poznatih turističkih i hotelijerskih imena poput zagrebačkih hotela Westin, Sheraton i International, dubrovačkog Importanne Resorta, apartmanskog naselja Zaton, hotela Art u Slavonskom Brodu, ali i hotela Radison u Norveškoj te švedskog lanca sportskih kladionica Svenska Spel.
 
Za proizvodnju madraca u slavonskobrodskoj Piniji koriste najsuvremnije tehnologije. Njihov asortiman seže od klasične poliuretanske pjene, ili u žargonu spužve, preko hladnolijevane visokoelastične pjene, koja predstavlja višu kvalitetu spužve. Tu je i "memory pjena" koja je svojedobno izazvala pravu revoluciju u industriji madraca. Radi se o tehnologiji koju je razvila NASA za udobnost svojih astronauta prilikom ublažavanja velikih G sila prillikom uzlijetanja i slijetanja letjelica, a nakon toga je našla primjenu i u medicinskoj industriji.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz