Liderova konferencija "Pametni znaju čemu služi izvoz"

Slika /slike 1/Gospodarstvo/lider-izvoz.jpg

BDP raste prvenstveno zbog snažnog državnog doprinosa u provedbi velikih investicijskih projekata, a drugi će kvartal biti bolji od prvog kada je BDP porastao za 3,9 posto. U strukturi uvoza polako raste uvoz tehnologije, softvera, licenci, te da se događa transfer znanja. Poduzetnici i izvoznici blagonaklono gledaju na Vladine napore za uvođenje eura, jer će im to uštedjeti tečajne razlike.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u utorak da BDP raste prvenstveno zbog snažnog državnog doprinosa u provedbi velikih investicijskih projekata, te kako će drugi kvartal biti bolji od prvog kada je BDP porastao za 3,9 posto.

Horvat je na Liderovoj konferenciji  "Pametni znaju čemu služi izvoz", rekao kako su neovisni ekonomski analitičari jesenas govorili da su se privatne investicije pokrenule, ali da nedostaju veliki državni infrastrukturni projekti."Upravo to se događa - provode se investicije vrijedne 20 milijardi kuna, a na projektima financiranima iz bespovratnih potpora bez zajmova, kredita i jamstava pokrenut je investicijski ciklus od 11 milijardi kuna. To je jedan od razloga zašto smo došli do rasta BDP-a od 3,9 posto", rekao je Horvat.

Rekao je da EU-ovi fondovi mijenjaju Hrvatsku, jer su pokretači velikih infrastrukturnih investicija, ali i zato što u strukturi uvoza polako raste uvoz tehnologije, softvera, licenci, te da se događa transfer znanja. Siguran je da poduzetnici i izvoznici blagonaklono gledaju na Vladine napore za uvođenje eura, jer će im to uštedjeti tečajne razlike.

Međimurski župan Matija Posavec objasnio je zašto je njegova županija po mnogim parametrima najuspješnija u državi. Naglasio je da ta županija godišnje izveze dvostruko više robe nego što je uveze.

Međimurska županija se, kaže Posavec, uz ostalo orijentirala na snažno privlačenje novca iz EU-ovih fondova te svakodnevno radi na stvaranju povoljnog poduzetničkog okruženja. Zbog prvorazredne produktivnosti međimurskih radnika strane kompanije sele pogone u Međimurje, rekao je Posavec.

Naveo je i da u županiji posluje 40 gospodarskih zona, puno se ulaže u obrazovanje, a građevinske se dozvole dobiju za jedan do tri dana. Nezaposlenost je na razini od 4,4 posto. Posavec poziva državu da smanji namete, a smatra i da, želimo li zaustaviti iseljavanje, treba nastojati da tisuću eura bude minimalna, a ne prosječna plaća.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz