LED rasvjeta stiže iz Pakraca

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Više od 80 posto proizvedene rasvjete i signalizacije u novoj tvornici Detas Grupe iz Pakraca, izvozit će se u zemlje EU-a.

Pakrac je prije nekoliko dana dobio novi proizvodni pogon za proizvodnju LED rasvjete i LED signalizacije koji je izgradila Detas Grupa, tvrtka nastala iz partnerstva talijanske obitelji Durin i lokalne obitelji Bartoš koja je njihovo poslovanje proširila na Hrvatsku i regiju.

Investicija teška 5 milijuna kuna donosi 40 novih radnih mjesta i znači iznimno puno za grad i okolicu koji još uvijek itekako osjećaju posljedice ratnog stradanja.

Ne čudi stoga što su se na svečanom otvaranju okupili predstavnici svih razina lokalne vlasti koju su poduzetnici uvelike hvalili.

U privlačenju investitora sigurno je pomogla odluka da im se oprosti 140.000 kuna komunalnog doprinosa, ali osjetilo se da je suradnja Detasa i institucija uistinu na prijateljskoj razini. To se dalo iščitati i iz riječi Giorgija Durina, osnivača Detas Grupe, koji je istaknuo da u Italiji nikad nisu osjetili toliko povjerenje institucija.

"Uz Hrvatsku mene i moju obitelj veže duga tradicija, moji preci sudjelovali su u elektrifikaciji Brijuna još u 19. stoljeću. Zemlja je prekrasna, potencijal za razvoj je ogroman, a ovom prilikom bih posebno želio zahvaliti našim zaposlenicima koji su lani radili u teškim uvjetima, ali sada imaju novu, klimatiziranu halu i zajedno smo spremni za nove izazove”, poručio je Durin.

Na njegove riječi se nadovezao njegov partner u Hrvatskoj Zdravko Bartoš ispričavši kako je njihova suradnja počela.

“Početkom 2010. odlučili smo usvojiti nove tehnologije u rasvjeti, a LED tehnologija je tada bila tehnološki hit pa smo otišli u Kinu i upoznali desetak proizvođača. No nakon obilaska tvornica brzo smo uvidjeli da tamo nećemo naći partnera. Krenuli smo tražiti partnera u Europi i posjetili sajmove, pa tako i onaj u Milanu gdje smo vidjeli prostor Detasa koji je izlagao baš ono što smo tražili, a tu smo upoznali i gospodina Durina. Odmah po završetku obišli smo njihove pogone, vidjeli da su obiteljska tvrtka s dugom tradicijom koja posluje moderno i prati tehnološke trendove. Prvi ugovor o suradnji potpisali smo 2012., koji nam je omogućio prodaju rasvjete u državama regije, a suradnja se vrlo brzo razvijala pa smo odlučili osnovati zajedničku tvrtku u Hrvatskoj”, kazao je Bartoš dodavši kako je baš tada Općina Pakrac donijela mjere koje olakšavaju investicije u proizvodnju. Obratio im se sa svojim planovima da dovede proizvodnju upravo u Pakrac pa s zajedno s njima otišao posjetiti pogone Detasa u Italiju i finalizirati dogovore o ulaganju.

“Ova tvornica je plod sinergije i siguran put u budućnost. Osjeća se velika energija i želja među ovim ljudima da se popravi društvo u kojem živimo”, istaknuo je Bartoš.

Više od 80 posto proizvedene rasvjete i signalizacije u novoj tvornici izvozit će se u zemlje EU-a, dok će se u Pakracu organizirati i treninzi za projektante i elektroinstalatere pa iz Detasa pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

“Danas svi pričaju o iseljavanju, a ja bih rekla da treba ići i u Kinu i u Italiju, ali onda se vratiti doma s novim znanjem i pokrenuti nešto u vlastitoj zajednici. Naša obveza je tome podučavati mlade, a ovo je odličan primjer koji im možemo pokazati”, istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, pozvavši sve investitore da ulažu u Pakrac jer, poučeni iskustvima otvaranja ovog pogona, planiraju niz poticaja za poduzetnike koji se odluče za ulaganje u njihov kraj.

Detas Grupa svoj je novi pogon izgradila na 2.000 četvornih metara, uz isto toliko uređene površine oko tvornice. Planirana su i buduća ulaganja, ovisno o razvoju proizvodnje pa je u tu svrhu otkupljeno zemljište od 18.000 četvornih metara u Gospodarskoj zoni Pakrac 5, a do kraja investicijskog ciklusa ukupna ulaganja povećat će se s 5 na 7,5 milijuna kuna.

(Privredni vijesnik)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz