Končar grupa u prvom tromjesečju s 10,3 milijuna eura neto dobiti

Slika /slike 1/Gospodarstvo/končar.jpg

Izvoz u zemlje EU-a dosegnuo je 79,9 milijuna eura ili 73,2 posto ukupno ostvarenog izvoza. Gledano po zemljama, najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, u visini od 18,6 milijuna eura ili 17,2 posto ukupnog izvoza. Slijedi Švedska, u koju je izvezeno roba i usluga vrijednih 18,0 milijuna eura ili 16,5 posto ukupnog izvoza, pa Austrija, s izvozom vrijednim 7,9 milijuna eura ili 7,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Grupa Končar ostvarila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 10,3 milijuna eura neto dobiti, što je za 30 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, uz rast prihoda od prodaje za 46,2 posto, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga dosegnuli su u tom razdoblju 171,5 milijuna eura, što je 54,2 milijuna eura ili 46,2 posto više u istom razdoblju lani. U ukupnim prihodima od prodaje povećan je udio izvoza, koji u prvom tromjesečju iznosi 64 posto, navode iz Končara.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi od prodaje u izvozu povećani su na svim tržištima, a značajno povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije, gdje je izvoz veći za 30,8 milijun eura. Izvoz u zemlje Europske unije dosegnuo je 79,9 milijuna eura ili 73,2 posto ukupno ostvarenog izvoza, navodi se u izvješću.

Gledano po zemljama, najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, u visini od 18,6 milijuna eura ili 17,2 posto ukupnog izvoza, što je u odnosu na prvo tromjesečje lani 4,4 milijuna eura više. Slijedi Švedska, u koju je izvezeno roba i usluga vrijednih 18,0 milijuna eura ili 16,5 posto ukupnog izvoza, pa Austrija, s izvozom vrijednim 7,9 milijuna eura ili 7,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Unatoč snažnom rastu prihoda od prodaje u svim poslovnim segmentima i na svim tržištima, u prvom kvartalu 2023. godine nastavljen je pritisak na profitabilnost, napominje se u izvješću.

Cijene sirovina, usluga i energenata i dalje su na visokim razinama, što je utjecalo na profitne marže. Osim toga, napominje se, prvi kvartal prošle godine obilježen je značajnim jednokratnim stavkama pa je profitabilnost potrebno sagledati na normaliziranoj osnovi.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz